• C Novo mesto
  • 11:06
  • Sob, 04.02.2023

Slovenska glasba v šoku, skupina sporočila žalostno vest! »Viki, uživaj in napiši še kaj utrganega, da ko bomo spet skupaj«

Popularna slovenska glasbena skupina Same babe je sporočila žalostno vest. »S težkim srcem sporočamo, da nas je danes zjutraj po dolgem boju z zahrbtno boleznijo zapustila naša glavna Baba, Viktor Škedelj Renčelj . Počivaj v miru, dragi prijatelj,« so zapisali na facebooku. »Pri Pavli je z Družbo dobrodušnih src in zverinskih krikov prirejal literarno-glasbene večere, v okviru katerih je nastal njegov osrednji bend, Same Babe. Vesel sem, da sem bend kmalu spravil na svoje dvorišče (Moskva–Petuški–Tmin), kot še tolikokrat zatem. Vikijev bend je več kot petnajst let premikal kreativne meje slovenskega šansona, ga polnil s predrznostjo in humorjem, pa tudi z nepozabnimi citati miniatur iz zgodovine slovenske popularne glasbe. Viki, ta genialni obstranec, je ljubil sebi podobne, ki so besedila zajemali iz življenja in jih uglasbili tako, da so segli v srca maloštevilnih, ker jih je medijsko oko-uho raje spregledalo. Sam pa jih je z briljantno inteligenco in neusahljivo domišljijo povezoval in vabil k neštetim avanturam,« so se mu poklonili na portalu Sigic (Slovenski glasbeni informativni center).

»Dragi Viki kot majhni mulci smo se podili po šolski avli in se obmetavali z copati in lahkimi žaljivkami kot so žaba, srna, kvi kvi, Pipi in Melkijad … Nikoli ne bom pozabil teh lahkotnih dni ko si z Mihom začel z musko in ste se povezali v Same babe. Lepo je bilo poslušati tvojo glasbo tudi tautrgano. Viki bil si zame car in vedno boš. Uživaj in napiši še kaj utrganega ,da ko bomo spet skupaj in se zopet zavrtimo,« pa se glasijo zapisi v slovo.

Skupina Same babe

Skupina je nastala spomladi 2003, da bi sodelovala na literarnem večeru, posvečenem pesniku Janezu Menartu. Nastopila je na vseh pomembnejših etno (in sorodnih) festivalih v Sloveniji in izdala dva albuma: zgoščenko uglasbene poezije Janeza Menarta Za ljubi kruhek in njene črne črne lase (Sanje, 2007) in Terezijanske (ZKP RTV Slovenija / Sanje, 2011), na kateri je predstavila avtorske pesmi ter svoje videnje ljudskih pesmi in uglasbitev priznanih slovenskih pesnikov (Kajetan Kovič, Frane Milčinski – Ježek).

Leta 2009 je skupina z avtorskim šansonom Dobri možje zmagala na Festivalu slovenskega šansona. Zasedba pri svojem ustvarjanju besedila dobesedno »opremlja« z glasbo, tako da je glasbeni del nekakšno ogledalo besednemu. V glasbenem smislu daje velik poudarek večglasnemu petju, njene nastope pa spremlja velik odmerek humorja in performansa. Zasedba preigrava etno glasbo, jazz, blues, rock, pa tudi klasično glasbo, navaja Wikipedia.

N. D.; Foto: Shutterstock