• -1.77C Novo mesto
  • 22:09
  • Tor, 24.11.2020

Slovo legendarnega Jamesa Bonda: v 91. letu umrl igralec Sean Connery

Igralec Sean Connery je umrl v starosti 91 let, poroča BBC. Umrl je čez noč v spanju. Novico o njegovi smrti je objavila igralčeva družina. Zaslovel je kot prvi James Bond, igral v sedmih franšiznih filmih in slovel kot eden najbolj seksi moških na svetu. V svoji karieri je prejel številne nagrade, med drugim tudi prestižnega oskarja. Svet se ga spominja kot Jamesa Bonda, čeprav je imel tudi številne pomembne vloge. Revija People ga je nekoč razglasila za najbolj seksi moškega na svetu, pa tudi za najbolj seksi moškega stoletja.

 

View this post on Instagram

 

Sean Connery during the 76th Annual Academy Awards, 2004. 😍✨

A post shared by SEAN CONNERY ♡ (@seanconnerydaily) on

Rodil se je na Škotskem in od nekdaj slovel kot velik šarmer. Njegova mati Euphemia McLean je bila čistilka, oče Joseph Connery tovarniški delavec in voznik tovornjaka. Seanova prva naloga je bila dobava mleka. Bil je v britanski mornarici, poleg igranja pa je opravljal tudi druga dela – vozil je taksi in tovornjak, bil je reševalec na plaži, goli model …

Pri 18-tih letih je Connery začel z bodybuildingom, od leta 1951 je trdo treniral z nekdanjim inštruktorjem telovadbe v britanski vojski. Ravno zaradi postave si je odprl vrata za snemanje in leta 1955 je dobil majhno vlogo v filmu Lilacs in the Spring. Toda minila so še tri leta, preden je dobil pravo priložnost. Bil je film Another Time, kjer je igral s seks bombo Lano Turner. Leto 1962 je bilo v njegovi igralski karieri ključnega pomena. Postal je tajni agent James Bond v filmu Dr. No, ostalo pa je za v zgodovino Hollywooda.

Connery je poleg Bonda ustvaril številne filmske klasike, kot so “Lov na rdeči oktober”, “Indiana Jones in zadnji križarski pohod” in številni drugi. Zadnji film The League Of Extraordinary Gentlemen je posnel leta 2003 in kljub nenehnim govoricam, da se vrača na filmska platna, se mu je zdelo malo verjetno, da ga bomo še kdaj gledali. Leta 2006 se je upokojil in ni več igral, ampak je delal kot režiser in dajal glas v animiranih filmih.

Dva zakona

Leta 1962 se je poročil z avstralsko igralko Diane Cilento, s katero je leto pozneje dobil sina Jasona. Zakonska sreča je trajala devet let, pozneje pa mu je Diane očitala, da jo je pretepel v zakonu. To je zanikal, čeprav je v več intervjujih potrdil, da »je povsem v redu, če udariš žensko, ki je histerična, provokativna, kriči in se obnaša kot prasica.« Leta 1975 se je poročil z drugo ženo, francosko slikarko Micheline Roquebrune, ki je bila leto starejša od njega. Njuno mirno življenje je pred petimi leti motil velik korupcijski škandal v Španiji. Micheline je bila obtožena davčne utaje v višini petih milijonov funtov in pol.

Še nekaj zanimivosti

Sean je bil tudi strasten nogometaš. Igral je za Bonnyrigg Rose, nato pa ga je na eni tekmi videl legendarni trener Matt Busby, takrat že menedžer angleškega kluba Manchester United. Takoj po tekmi mu je ponudil pogodbo, a ga je Connery zavrnil. Pleša se mu je začela delati pri 21 letih in zato je v vseh filmih Jamesa Bonda nosil lasuljo. Premagal je je raka glasilk in raka ledvic.

NaDlani.si; Foto: youtube