• C Novo mesto
  • 03:52
  • Pet, 02.06.2023

Tina Maze ima novega, fotografija je dokaz: Ko vidiš in se dotakneš nečesa novega, nekaj kar še ne poznaš …

»Odločila sem se, da v tem mesecu preizkusim nov avto, ki se mi zdi drugačen! Ko vidiš in se dotakneš nečesa novega, nekaj kar še ne poznaš…. se začne odpirati povsem nov svet! Kako se vam zdi? Mi paše?« je na facebooku obelodanila Tina Maze, naša najboljša smučarka vseh časov. Tina se bo namreč vozila v vozilu DS Automobiles, francoske prestižne znamke. Sodeč po fotografijah gre za luksozno vozilo, ki je videti ko limuzina.

Sicer pa dodajmo, da sta se pretekli mesec na robu dobrodelne prireditve Fundacije Miroslava Cerarja za pomoč športnikom iz socialno šibkih okolij, prvič srečali dve veliki dami slovenskega alpskega smučanja: Tina Maze, letošnja ambasadorka projekta, in Mateja Svet, ki je v 80. letih prejšnjega stoletja orala slovensko smučarsko ledino na najvišji ravni. »Tina Maze sodi med najboljše, ne samo smučarje, ampak športnike na svetu. To, kar je dosegla ona, je zame oddaljeno svetlobna leta, zato se z njo ne morem primerjati. Sodi v posebno kategorijo redkih, ne samo smučarjev, ampak športnikov. Zelo smo lahko ponosni, da je naša,« je izjavi za medije takrat dejala Svetova.

Kdo je Tina Maze?

Po navedbah Wikipedije je Tina Maze najuspešnejša slovenska alpska smučarka v svetovnem pokalu. Je ena izmed šestih smučark, ki so zmagale v vseh petih disciplinah in ena od zgolj treh, ki jim je to uspelo v eni sami sezoni. V karieri je zbrala 26 zmag in je bila olimpijska prvakinja v smuku in veleslalomu. Leta 2011 je bila svetovna prvakinja v veleslalomu, v sezoni 2012/13 pa je postala skupna zmagovalka svetovnega pokala. V rekordni sezoni 2012/13 je nanizala 11 zmag in zbrala rekordno število točk svetovnega pokala (2414 točk) ter tako zrušila 13 let star rekord Hermana Maierja (2000 točk). V tej sezoni je zmagala v skupnem seštevku veleslaloma, superveleslaloma in superkombinacije ter bila druga v smuku in slalomu. Popravila je tudi prejšnji Maierjev rekord (22) po številu stopničk v eni sezoni – 24. Je tudi prva slovenska dobitnica zlate medalje na zimskih olimpijskih igrah (Soči – smuk, 2014). Šestkrat je bila izbrana za slovensko športnico leta. Maja 2015 je objavila, da vsaj za eno leto zapušča aktivno športno pot,[2] 7. januarja 2017 je na veleslalomu za Zlato lisico nastopila na poslovilni tekmi.

N. D.; Foto: youtube