• 4.33C Novo mesto
  • 23:53
  • Pon, 06.04.2020

Truplo legendarne jugoslovanske igralke našli v njenem stanovanju

V 67. letu starosti je umrla igralka Neda Arnerić. V bogati filmski in gledališki karieri je ustvarila številne vloge. Zaslovela je kot najstnica v filmu Sanje (San) iz leta 1966, ki jo je izstrelil med zvezde. Veljala je za legendo srbskega filma.

Igralko so po pisanju srbske tiskovne agencije Tanug našli mrtvo v njenem stanovanju v Beogradu. Srbski minister za kulturo in informiranje Vladan Vukosavljević je ob novici sporočil, da je srbska kultura z njeno smrtjo izgubila dragocenega predstavnika.

Bila je prva otroška zvezda jugoslovanskega filma in že s 13. leti postala prepoznaven filmski obraz. Vloga v filmu Višnja na Tašmajdanu je iz nje ustvarila najstniško filmsko zvezdo, pozneje je postala seks simbol jugoslovanske kinematografije. Kot je še povedal Zelenović, je sodelovala z največjimi režiserji, velikani jugoslovanskega gledališča, in ustvarila vloge, za katere je bila nagrajena na številnih festivalih.

Bogata kariera

Neda Arnerić se je rodila leta 1953 v Knjaževcu. S 16. leti se je vpisala na Akademijo za gledališče, film, radio in televizijo, vendar študija ni dokončala. Tedaj je bilo namreč po pisanju agencije Tanjug študentom prvega in drugega letnika prepovedano snemanje filmov in igranje v predstavah, sama pa je dobivala številne ponudba, ki jih ni mogla odkloniti.

Leta 1980 je na Filozofski fakulteti v Beogradu diplomirala iz umetnostne zgodovine, saj so starši vztrajali, da mora pridobiti akademsko izobrazbo. Že od otroštva so jo zanimale različne oblike umetniškega ustvarjanja. Tako je obiskovala ure baleta in bila članica gledališke skupine.

Nastopila je v več kot 100 filmih in ustvarila več kot 40 vlog v gledališčih. Mnogi jo poznajo po vlogi v filmu Kdo tam poje (Ko to tamo peva), sicer pa je igrala v mnogih znanih filmih od Višnje na Tašmajdanu ali Užiške republike (Užička republika) in Sutjeske do Odpisanih (Otpisani), Varljivega poletja ’68 (Varljivo leto ’68) in filma Valter brani Sarajevo.

Igrala je tudi v številnih italijanskih produkcijah. Slovela je predvsem v 60. in 70. letih minulega stoletja, zatem znova v 90. letih.

Bila je tudi poslanka

Ob igralski karieri več let vodila galerijo. V samostojni Srbiji je bila tudi poslanka vladne Demokratske stranke.

STA, Foto: PIXBAY