• C Novo mesto
  • 22:33
  • Sre, 28.02.2024

Tudi Čuki so se ovili v črno: Zadelo je tudi nas. Mnogo prezgodaj se je poslovil …

Kot smo že pisali, je po hudi bolezni se je pri 64 letih poslovil Bogdan Gerk, izolski glasbenik in humorist. Številni se ga spominjajo kot vodilnega člana narodnozabavne zasedbe Primorski fantje in humorista v oddaji Radia Koper Du, jes, v kateri je igral istrskega kmeta Tilja Frtacina. Od leta 2008 do 2022 je bil občinski svetnik, sprva v stranki Oljka, nato pa v stranki Izola je naša, so poročali v oddaji Primorska kronika na TV Koper.

»Z žalostjo sprejemamo vest, da nas je zapustil Primorski fant, g. Bogdan Gerk. Naj nas njegova glasba, življenje in iskre opominjajo na to, kako lepo je živeti,« so zapisali pri priljubljeni razvedrilni oddaji V petek zvečer. »Zadelo je tudi nas. Mnogo prezgodaj se je poslovil eden najbolj karizmatičnih in dobrovoljnih glasbenikov narodno-zabavne glasbe. Velikokrat smo se srečevali, pa še premalokrat, da bi se lahko še bolj nalezli njegove energije, ljubezni do glasbe, ljudi in Izole. Primorskim fantom in Ivici, pa tudi Bogdanovim domačim izrekamo iskreno sožalje,« žaluje skupina Čuki. »Druženja, petje in plesi na soboto večer v hotelu Delfin v Izoli, ne bodo šli nikoli v pozabo. Hvala za vse pesmi s čudovitimi besedili, katera nas vedno spremljajo na vseh življenjskih poteh. Hvala za smeh, dobro voljo in iskreno prijateljstvo v vseh letih od kar vas poznam kot ansambel Primorski fantje. Vedno prijazen in nasmejan do vseh nas, se vidimo na drugi strani mavrice. Do takrat bodo tvoje pesmi žive v naših srcih in spomin nate ne bo nikoli zbledel,« mu pišejo v spomin tisti, ki so glasbenika dobro poznali.

Kdo so Primorski fantje?

Prva zasedba Primorskih fantov se je srečala 1974 leta. K osnovnemu triu (Pino Vežnaver, Bogdan Fras, Branko Bembič) se je v naslednjih letih priključilo kar nekaj članov: Darinka Eler, Ivan Kajba in Danica Potočnik. Svojo pravo ustvarjalno pot pa začne ansambel 1988. ob srečanju z g. Tomažem Tozonom, ki je bil tudi producent večine glasbenih izdelkov in s prihodom Bogdana Gerka, ki postane vodja ansambla. 1990. Kasneje se ansamblu priključi klaviaturist Ivan Fortuna, 1992 pa pevka Ivica Vergan. V tem obdobju je ansambel prejel kar nekaj festivalskih lovorik: Števerjan, Ptuj, Vurberk, Vesela Jesen, Slovenski valček in polka,  pristal na najvišjih stopničkah večine lestvic narodno-zabavne glasbe radijskih postaj, bil reden gost neštetih radijskih in televizijskih programov v Sloveniji in v tujini. Leta 1994 je občasno sodeloval z ansamblom tudi vokalni kvartet 7+ iz Izole. Ansamblu je Skupščina občine Izola podelila plaketo mesta Izola za poseben prispevek k turističnemu razvoju mesta in častni naziv: AMBASADORJI MESTA IZOLE. Posneli so 9 kaset, 8 CD plošč, 2 video kaseti in 1 DVD (vse v založbi Založbe kaset in plošč RTV SLOVENIJA), piše Radio Veseljak.

N. D.; Foto: Shutterstock