• C Novo mesto
  • 02:51
  • Sob, 21.05.2022

Uf, kakšno uvrstitev napovedujejo Sloveniji na Eurosongu

Tudi znana spletna stran za ljubitelje Eurosonga, Wiwibloggs, je objavila anketo o tem, katera pesem bi morala nocoj zmagati – največ glasov je dobila Nizozemska, Slovenija pa je pristala na 12. mestu od sedemnajstih izvajalcev.

Slovenska skupina LPS – Last Pizza Slice bo nocoj s pesmijo Disko nastopila na prvem polfinalnem izboru za pesem Evrovizije v italijanskem Torinu. Nastopili bodo kot peti po vrsti. Skupno bo letos na tekmovanju za pesem Evrovizije nastopilo 40 držav.

Neposredni prenos nocojšnjega polfinala bo od 21. ure dalje na drugem programu TV SLO ter Valu 202, Radiu Maribor in rtvslo.si, so sporočili iz RTV Slovenija. Skupino LPS sestavljajo vokalist Filip Vidušin, bobnar Gašper Hlupič, Mark Semeja na električni in Zala Velenšek na bas kitari ter klaviaturist Žiga Žvižej. Člani skupine LPS so pred današnjim nastopom sporočili, da se ga zelo veselijo, in obljubili, da bodo dali vse od sebe ter upali na čim boljšo uvrstitev.

Beseda strokovnjaka

Pesem Disko skupine LPS je bila moja favoritka že na slovenski Emi. Všeč sta mi zvok in stil LPS (…) Disko kaže, kako kul lahko zveni slovenska pesem, je za STA povedal Dean Vuletic, svetovna akademska avtoriteta s področja zgodovine tekmovanja za pesem Evrovizije. Po njegovih besedah skupina LPS pooseblja še eno stvar, kar bi morala biti Evrovizija: kalilnica novih talentov iz vse Evrope. In če bi lahko, bi jim sam dal dodatne točke za petje v slovenščini. »Mislim, da je za Evrovizijo pomembno, da pokaže jezikovno raznolikost,« meni Vuletic iz Raziskovalnega centra za zgodovino transformacij Dunajske univerze.

Kap pravijo stavnice?

Žal pa nam stavnice niso naklonjene. Znana spletna stran za ljubitelje Eurosonga, Wiwibloggs, je objavila anketo o tem, katera pesem bi morala nocoj zmagati – največ glasov je dobila Nizozemska, Slovenija pa je pristala na 12. mestu. »Po zbranih podatkih spletnih predvajanj so LPS na samem repu prvega polfinala. Med vsemi evrovizijskimi tekmovalkami so LPS na 38. mestu od skupno 41., za njimi se uvrščajo samo še kandidati iz Makedonije, Gruzije in Azerbajdžana,« je pisal portal Evrovizija.com.

N. D.; Foto: youtube

 

cvetličarna