• C Novo mesto
  • 23:02
  • Čet, 05.08.2021

Umrl je legendarni hrvaški pevec Kićo

V bolnišnici v Zagrebu je zjutraj umrl znani hrvaški glasbenik Krunoslav Slabinac – Kićo, poroča hrvaški mediji Index.hr. Priljubljeni Kićo se je več mesecev zdravil v kliničnem centru v Zagrebu zaradi srčno-žilnih bolezni. Lani pa je obeležil 50. obletnico svoje glasbene kariere.

Slabinac je umrl danes nekaj pred 7. uro, so potrdili v zagrebškem KBC za Večernji list. Časnik na svoji spletni strani navaja, da je Slabinac prestal rutinsko operacijo srca, a okrevanje ni potekalo tako, kot so pričakovali, saj se rana na prsih ni celila. Prvi operaciji sta sledili še dve, kar pa je bilo očitno preveč za njegov organizem in so ga morali dati v umetno komo.

Slabinac je bil rojen marca 1944 v Osijeku. Že v osnovni šoli je igral tamburico. Kot najstnik je tamburico nadomestil z električno kitaro in prve glasbene uspehe dosegel z rokovsko skupino Dinamiti, ki jo je ustanovil leta 1964.

Med drugim je zmagal na splitskem in opatijskem festivalu zabavne glasbe v letih 1969 in 1970. Leta 1971 je nastopil tudi kot jugoslovanski predstavnik na tekmovanju za pesem Evrovizije. Iz teh časov so znane njegove uspešnice Zbog jedne divne crne žene, Tri slatke riječi, Plavuša, Pokloni mi jedan dan in Više nećeš biti moja.

Ljubitelji slavonskih ljudskih pesmi pa imajo radi Kićove uspešnice Kad čujem tambure, Vesela je šokadija, Seoska sam lola, Inati se Slavonijo, Hej bećari in druge.

Sodeloval je s številnimi hrvaškimi avtorji, kot so Arsen Dedić, Zdenko Runjić, Đorđe Novković in Drago Britvić.

Slabinac je bil tudi saborski poslanec HDZ, poroča še STA.

 

Pripravila: BB., za NaDlani.si, foto: posnetek zaslona Youtube/Kićo Slabinac – Zbog jedne divne crne žene