• 23.46C Novo mesto
  • 17:09
  • Sob, 06.06.2020

Umrl že konec aprila, a novico o smrti člana kultne skupine sporočili šele sedaj

V 74. letu starosti je po hudi bolezni umrl Florian Schneider, soustanovitelj in klaviaturist kultne nemške elektronske glasbene zasedbe Kraftwerk. Novico o smrti je potrdila glasbena založba Sony Berlin. Schneider je sicer umrl že konec aprila v Dusseldorfu in so ga tudi že pokopali v krogu svojcev.

Zavidljiva glasbena pot

»Soustanovitelj Kraftwerka in elektropionir Ralf Hütter nam je sporočil žalostno novico, da je njegov prijatelj in dolgoletni spremljevalec Florian Schneider po kratki bitki z rakom umrl le nekaj dni po svojem 73. rojstnem dnevu,« so v izjavi za javnost sporočili člani skupine.

Hütter in Schneider sta dolgoletno umetniško in glasbeno sodelovanje začela leta 1968. Leta 1970 sta v Düsseldorfu ustanovila studio Kling Klang in multimedijski projekt Kraftwerk. Vsi albumi iz kataloga skupine so bili zasnovani in producirani prav v tem studiu. Revulocionarni način uporabe klaviatur in sintetizatorjev, ki sta ga s skupino Kraftwerk v poznih 60. letih minulega stoletja vpeljala Schneider in Hütter, je v poznejših desetletjih navdihoval številne glasbenike. Izdali so albume Autobahn (1974), s katerim jim je uspel preboj na mednarodni sceni, Radio-Activity (1975), Trans Europa Express (1977), The Man-Machine (1978) in Tour De France (2003). Autobahn je bil prva uspešnica nemške popularne glasbe v ZDA.

Grammy za življenjsko delo

Svojo glasbo so Kraftwerk opisovali kot industrijsko ljudsko glasbo in res so z uspešnicami kot so The Model, Radioactivity ali The Robots postali tako rekoč ljudska glasba 70. in 80. let minulega stoletja. Schneider je skupino zapustil leta 2008, a je nadaljeval z glasbenim ustvarjanjem.

Kraftwerk so leta 2014 prejeli grammyja za življenjsko delo. Skupini so se z retrospektivami poklonili v številnih muzejih po svetu. V svetu umetnosti sicer Kraftwerk umeščajo med minimalizem in konstruktivizem, ob bok Mondrianu in Kandinskemu.