• 13.44C Novo mesto
  • 00:08
  • Pon, 06.07.2020

VIDEO: Glasbene legende ni več, nekoč je bil naš predstavnik na Evroviziji

V zagrebški bolnišnici je v 81. letu starosti umrl dubrovniški skladatelj, dirigent in kitarist Đelo Jusić, so za hrvaške medije potrdili člani njegove družine. Jusić je bil najbolj znan po svojih pesmih za številne izvajalce zabavne glasbe. Ustvarjal je tudi orkestralno, scensko in filmsko glasbo.

Njegovo glasbo so izvajali mnogi glasbeniki, med njimi Oliver DragojevićTereza KesovijaFrano Lasić,Neda UkradenIvo PattieraMilo Hrnić in tudi mlajši brat preminulega, znani kantavtor Ibrica Jusić.
Te uspešnice zagotovo poznate

Je avtor številnih uspešnic s festivala v Zagrebu in Splitu, kot so Dalmatinski lero, Prijatelji stari, gdje ste, Zapjevajmo prijatelji, Volim te budalo mala, Zagrljeni, La musica di notte, Sve se vraća, sve se plaća, U svakom slučaju te volim in Stare ljubavi. S skupino Dubrovački trubaduri in pesmijo Jedan dan je bil jugoslovanski predstavnik na pesmi Evrovizije leta 1968, ko so V Londonu osvojili sedmo mesto.

Znan tudi kot skladatelj

Kot skladatelj je najbolj znan po svojih orkestralnih kompozicijah, napisal je tudi oratorij De civitate libertatis veritas (Resnica o mestu svobode) in balet Dubrovački kantuni. Med dirigentsko kariero je vodil številne revijske in simfonične orkestre na najbolj znanih svetovnih odrih. Slovel je tudi kot odličen kitarist.

Jusić je prejel tudi zlato areno za glasbo za film Dubrovački suton iz leta 1999 ter hrvaško glasbeno nagrado porin za življenjsko delo leta 2007. Prejel je tudi več državnih odlikovanj.