• 1.91C Novo mesto
  • 11:53
  • Tor, 19.01.2021

VIDEO: Ste videli, kaj je sedaj storil Zlatko? Incident s Krekom preiskuje tudi policija

»Danes zjutraj sem si pogledal posnetek, ki sem ga naredil z gospodom Milanom Krekom. Priznam; morda res novinarsko delo ni moja boljša stran. Gospod Krek, če sem vas na kakršen koli način užalil, se vam globoko opravičujem. Nikakor to ni bil moj namen. Prišlo je do tega, ker ko se pogovarjam z ljudmi, so mnogi razočarani, pod stresom, tesnoba se povečuje. Vsi se držimo ukrepov, rezultat je pa ta, da smo po smrtnosti na milijon prebivalcev prvi v Evropi in tretji na svetu,« je glasbenik Zlatan Čordić – Zlatko zapisal na Facebooku, potem ko je v ponedeljek skupaj še z eno osebo na ulici sledil direktorju NIJZ Milanu Kreku in ga posnel med tem, ko mu je zastavljal vprašanja o ukrepih zoper epidemijo, video pa nato objavil na svojem Facebook profilu.

Z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) so sporočili, da ponedeljkov dogodek ostro obsojajo: »V zvezi z dogodkom, ki se je zgodil v ponedeljek 23. 11. 2020, ko sta dve osebi na ulici daljši čas verbalno nadlegovali direktorja Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) in mu ovirala svobodno gibanje ter z njim komunicirala na nesprejemljiv in nasilen način ter dejanje tudi snemali, vam sporočamo, da smo dogodek prijavili pristojnim organom. Dogodek na NIJZ ostro obsojamo in sprejemamo tudi kot napad na neodvisno zdravstveno strokovno institucijo javnega zdravja, kar je presedan brez primere.« »Nezaslišano je, da se v demokratični državi, kakršna je Slovenija, zgodi kaj takšnega,« pa je v odzivu zapisal Krek in dodal je, da so ga že mnogi ustavili na ulici in ga spraševali o stališčih do epidemije, vendar so vedno imeli zelo kulturen dialog.

Nad dogodkom je pretresena tudi vodja svetovalne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje Bojana Beović: »Krek posveča svoje življenje obvladovanju epidemije. NIJZ je v tem času naredil korake, ki so nepojmljivi, podobno kot na svojem področju UKC. Potem taka zahvala, da se to v Sloveniji zgodi, nimam besed. To ni način odnosa med ljudmi«

Kaj pravi policija? 

Na ljubljanski policijski upravi so  pojasnili, da so jih v ponedeljek nekaj po 16. uri obvestili o dogodku na območju centra Ljubljane. Ugotovili so, da sta dva moška hodila za osebo in jo neupravičeno snemala, posnetek pa predvajala na družabnem omrežju. »Policisti nadaljujejo zbiranje obvestil v zvezi s sumom storitve kaznivega dejanja neupravičenega slikovnega snemanja in bodo o vseh znanih okoliščinah obveščali pristojno državno tožilstvo. Prav tako so uvedli prekrškovni postopek zaradi kršitve z odlokom predpisanih ukrepov za preprečevanja širjenja nalezljive bolezni,« so dodali na policiji.

NaDlani.si; Foto: facebook