• C Novo mesto
  • 16:27
  • Čet, 21.09.2023

Zakaj je v resnici umrla Tina Turner?

Pred nekaj dnevi, natančneje v sredo, 24. maja, se je svetovna javnost žalostno poslovila od kraljice rokenrola, legendarne ameriške pevke Tine Turner. Čeprav marsikdo izmed oboževalcev njene glasbe ni vedel, da pevka boleha za marsikatero boleznijo, je zdaj jasno, da priljubljena Tina vendarle ni umrla neposredno zaradi omenjenih bolezni.

»Danes je v 83. letu starosti po dolgotrajni bolezni umrla mirno na svojem domu v Küsnachtu blizu Züricha (Švica). Z njo svet izgublja glasbeno legendo in vzornico,« je v izjavi za javnost novico o smrti Tine Turner potrdil njen predstavnik za stike z javnostjo. Ta dolgotrajna bolezen je bila deloma rak na črevesju, ki so ji ga diagnosticirali leta 2016. Hkrati so ji odpovedovale ledvice, zaradi česar je leta 2017 potrebovala presaditev.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Tina Turner (@tinaturner)

Samo dva meseca pred smrtjo je pevka na mednarodni dan ledvic (9. marec) odkrito priznala, da je njeno zdravje ogroženo zaradi bolezni ledvic. “Moje ledvice so bile žrtev tega, da se nisem zavedala, da bi morala svoj visok krvni tlak zdraviti s konvencionalno medicino,” je priznala svojim milijonom sledilcem na Instagramu.

»S tem, ko se nisem hotela soočiti z realnostjo, da potrebujem vsakodnevno, vseživljenjsko terapijo z zdravili, sem sebe in svoje zdravje izpostavila veliki nevarnosti. Predolgo sem verjela, da je moje telo nedotakljivo in neuničljivo,« je takrat potožila. Turnerjevi so hipertenzijo diagnosticirali leta 1978, kot je pojasnila v objavi za kampanjo ozaveščanja Evropske zveze za zdravje ledvic.

Leta 2016 začela razmišljati o pomoči pri samomoru, preden ji je mož Erwin Bach daroval svojo ledvico. Kot pojasnjuje v svoji knjigi, se je začela soočati z mislijo o smrti po tem, ko je ugotovila, da je njen visok krvni tlak pospešil okvaro ledvic, ki bi brez presaditve seveda hitro in boleče vodilo v popolno okvaro njenega telesa.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Tina Turner (@tinaturner)

Čeprav je njena bogata kariera dokaz, da je Tina Turner na veliko izkoristila svoj talent za petje, pa je v osebnem življenju doživljala tudi marsikatero zlorabo in nasilje, na primer v njenem prvem zakonu z Ikeom Turnerjem. To je bil tudi razlog, da se Tina enostavno ni več bala umreti, kar je nedavno priznala tudi pevki Cher: ‘»Dolgo se je borila s to boleznijo in bila je tako močna, kot se je zdela. A proti koncu mi je enkrat rekla, da je res pripravljena na smrt, in da vsega tega trpljenja enostavno ne želi več prenašati.«

A čeprav se je zdelo, da je Tina preminila prav zaradi številnih zdravstvenih težav, s katerimi se je srečevala, pa temu vendarle ni bilo tako. Kot so pojasnili njeni predstavniki za stike z javnostjo, je pevka v svojem 83. letu starosti umrla naravne smrti.

Pripravil: NaDlani.si; Foto: Instagram