• 7.06C Novo mesto
  • 00:31
  • Čet, 09.04.2020

Zaslovela kot 15-letno dekle, njena smrt pretresla glasbeno sceno

 V 78-letu starosti je v nedeljo v Zagrebu umrla hrvaška pevka Zdenka Vučković. Leta 1942 rojena pevka se je v vrh tedanje jugoslovanske glasbene scene zavihtela kot 15-letnica, ko je s hrvaškim pevcem Ivom Robićem na festivalu v Opatiji leta 1958 zapela pesem Moja mala djevojčica. Veljala je za “večno dekle hrvaške zabavne glasbe”.

Zdenka Vučković je bila prva najstniška zvezdnica v tedanji Jugoslaviji, je izpostavil Jutarnji list, ki je poročal o smrt pevke. Kot je še poročal, je njeno celotno kariero zaznamovala zmagoslavna pesem s prvega opatijskega festivala, ki jo mnogi poznajo tudi pod naslovom Tata, kupi mi auto.

S pesmijo Zagreb, Zagreb (Vraćam se Zagrebe tebi) je zmagala na zagrebškem festivalu leta 1963. Pesem velja za neuradno himno glavnega hrvaškega mesta. V 60. letih minulega stoletja je bila ena najbolj produktivnih pevk zagrebške založbe Jugoton. Njene plošče so bile prodane v več kot 50.000 izvodih.

Izstopale so balade

Med avtorskimi pesmimi Zdenke Vučković so izstopale balade. Sodelovala je z glasbenimi skupinami, kot sta Crveni koralji in Indexi, mnogi se spominjajo tudi njenih duetov z Arsenom Dedićem. Od festivalske scene se je poslovila leta 1989 v Zagrebu s pesmijo z Odrasla je djevojčica mala.