• C Novo mesto
  • 12:10
  • Sre, 18.05.2022

Znana Slovenka se je ponudila za pomoč v bolnišnicah: Niso me …

»Lani sem se javila za pomoč med med. sestrami (končana sr. zdr. šola, dip. iz fizioterapije&izkušnje). Niso me poklicali. Letos se javim za pomoč na patologiji, kjer potrebujejo močnega moškega. Razumem. Pišem koordinatorki UKC MB, še nič. Mislim, da sem naredila vse,« je zapisala Slovenka leta in ustanoviteljica Zavoda 13 Petra Greiner, ki se je kot fizioterapevtka s končano zdravstveno srednjo šolo ponudila za prostovoljno pomoč v UKC Maribor.

Žalostna zgodba

Greiner je sicer slovenski javnosti postala znana po hčerki Sofii, ki se je rodila z redko gensko napako. Takrat je javnost osveščala o drugačnih in posebnih otrocih. lansko leto  je deklica za vedno zaprla oči. »Dragi moji, pred dnevi je v večnost je zaspala naša Sofia. Prosim lepo, ne pošiljajte sveč, lahko pa nakažete na TRR Zavoda 13 in s tem pomagate, da delamo naprej to, česar brez nje nikoli ne bi,« je takrat zapisala Petra in kasneje  ustanovila Zavod 13 z željo, da posebni otroci ne bi več pritegovali pogledov začudenja, skriti v zavodih, za zidovi hiš, sami v sebi obremenjeni s starši, ki jih je njihova diagnoza potolkla.

Prošnja za pomoč v covidne bolnišnice po državi

Dodajmo, da zaradi naraščajočega števila covidnih bolnikov so bolnišnice vse bolj obremenjene. Najbolj jim primanjkuje kadra, zato prosijo za pomoč. Ponekod so se že odzvali dijaki in študenti zdravstvenih smeri, del svojega kadra so pripravljeni odstopiti tudi nekateri zdravstveni domovi, ki ob tem opozarjajo tudi na lastno obremenjenost. Minister za zdravje Janez Poklukar je ob tem povedal, da se za pomoč v covidnih bolnišnicah dogovarjajo tudi s civilno zaščito, Rdečim križem in vojsko. Dejal je, da skušajo aktivirati tudi zdravstvene delavce, ki so prijavljeni na zavodu za zaposlovanje. Zahvalil se je srednjim šolam, ki prilagajajo svoje kurikulume in spreminjajo način praktičnega izobraževanja. »Močno aktivni so tudi študentje, ki se vključujejo v redno delo covidnih bolnišnic,« je dejal Poklukar.

N. D.; Foto: youtube