• C Novo mesto
  • 08:04
  • Tor, 15.06.2021

Aprila se (spet) ustavlja javno življenje pri nas!?

Vlada se bo danes seznanila z epidemiološkimi razmerami, ki se v zadnjem času zaostrujejo. Prav tako bo pretresala omejitvene protikoronske ukrepe. Svetovalna skupina za covid-19 pri ministrstvu za zdravje po neuradnih informacijah STA zaostrovanja ukrepov vladi ni predlagala.

STA je ob tem neuradno izvedela, da svetovalna skupina vladi ne predlaga nobenih sprememb glede protikoronskih ukrepov. Svetujejo, da tudi šole ostanejo odprte po nespremenjenem režimu. In medtem ko naj bi v ponedeljek večina članov skupine soglašala s tem, da omejitev gibanja ponoči ni strokovno utemeljen, pa naj bi se v torek tehtnica prevesila v smer, da njenega umika vladi ne predlagajo. Pred 14 dnevi je bil sicer na mizi tudi predlog notranjega ministra Aleša Hojsa, da bi omejitev ob daljšem dnevu vsaj zamaknili, denimo zvečer na 22. uro, a je Hojs v torek za STA pojasnil, da danes tega ne bo vnovič predlagal.

Kot danes pišejo Slovenske novice, naj bi se po njihovih neuradnih informacijah aprila življenje v državi ponovno ustavilo, odprte naj bi ostale le šole in trgovine z osnovnimi potrebščinami! Ker se radi zgledujemo po Nemčiji, bi lahko rekli, da to drži, saj so tam nemške oblasti podaljšale zaprtje države do 18. aprila, s čimer želijo zajeziti nov val okužb z novim koronavirusom, ter dodatno zaostrile ukrepe med velikonočnimi prazniki. Vodilni nemški epidemiolog Dirk Brockman iz Inštituta Roberta Kocha (RKI) je medtem že ocenil, da bi zaostritev ukrepov med velikonočnimi prazniki “lahko imela zelo pozitiven učinek” na potek epidemije v državi.

NaDlani.si; Foto: arhiv