• C Novo mesto
  • 06:40
  • Tor, 21.09.2021

Bodo necepljeni imeli manj pravic? Poklukar k cepljenju proti covidu-19 poziva tudi prebolevnike

Minister za zdravje Janez Poklukar z obiski cepilnih centrov po Sloveniji aktivno poziva k cepljenju proti covidu-19. Nagovarja pa tudi vse, ki so preboleli akutno okužbo z novim koronavirusom, da pristopijo k cepljenju, da bomo kot družba ustrezno zaščiteni še pred jesenjo, je ministrstvo zapisalo na Twitterju.

Ob tem svetujejo, da se za odgovore na pomisleke obrnete na osebne zdravnike in strokovne službe. Zgolj z visoko precepljenostjo bomo lahko obvladovali virus, so poudarili. Poklukar je ob današnjem obisku cepilnega centra na Koroškem spomnil, da je v Sloveniji cepljenih več kot 900.000 prebivalcev. To po njegovih besedah pomeni 51-odstotno precepljenost polnoletnih prebivalcev. Ko je po cepljenju vzpostavljena zaščita, v naslednjih devetih mesecih v primeru stika cepljene osebe z osebo s covidom-19 ni potrebna niti karantena niti ni potrebno testiranje, razen če se pri osebi pojavijo znaki bolezni, so v tvitu pojasnili na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje.

Zdravstveni minister včeraj v oddaji 24ur zvečer odgovarjal na vprašanje ali bodo imeli cepljeni v primeru hudega četrtega vala številne prednosti pred necepljenimi. »Glavni ukrep pri zaustavljanju četrtega vala je spremljanje izpolnjevanja PCT pogoja. V kolikor bomo s temi ukrepi uspešni in jih bomo vsi ustrezno izvajali, ob tem pa izvajali še ostale preventivne ukrepe, verjamem, da lahko družbo široko ohranjamo odprto,« je bil malce nejasen.

NaDlani.sI; Foto: twitter