• C Novo mesto
  • 01:15
  • Sre, 30.11.2022

Bomo ostali brez bonov? Tako se je glede interventnega zakona danes odločila vlada

Vlada je na današnji seji začela obravnavo interventnega zakona za pomoč gospodarstvu in turizmu, a ga dokončno še ni potrdila. Kot je na profilu na spletnem družbenem omrežju Twitter zapisal obrambni minister in podpredsednik vlade Matej Tonin, je vlada v prvi obravnavi predlog sprejela, dokončno pa ga bo sprejela na seji prihodnji teden.

Bon v višini 120 evrov

Interventni zakon naj bi pomagal turizmu, gostinstvu in drugim gospodarskim panogam, ki jih je epidemija covida-19 najbolj prizadela. Zakon naj bi med drugim prinesel enkratno pomoč podjetjem, podaljšanje pomoči samozaposlenim in nove turistične bone. V turistični panogi so v zadnjih mesecih glasno pozivali k dodatni pomoči, a s predlaganimi ukrepi niso bili v celoti zadovoljni. Po poročanju medijev naj bi zakon do konca leta prinesel več kot 400 milijonov evrov pomoči, od tega 240 milijonov evrov za nove bone. Vsak prebivalec Slovenije naj bi, kot je v sredo pisal časnik Dnevnik, prejel bon v višini 120 evrov, ki bi ga bilo mogoče ob turističnih koristiti tudi za kulturne, športne in rekreativne dejavnosti.

Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo je minuli mesec sicer napovedalo, da bodo v zakonu izredna pomoč v obliki mesečnega temeljnega dohodka, enkratni dodatek za turizem, povračilo stroškov odpovedanih dogodkov za industrijo srečanj, oprostitev plačila povračila za vodo, pomoč upravljavcem žičniških naprav in podaljšanje nadomestila za občasne avtobusne prevoznike.

NaDlani.si; Foto: google