• C Novo mesto
  • 20:20
  • Čet, 30.06.2022

Boscarol udaril po načrtih Goloba, Mesca in Fajonove: To je kraja premoženja vseh Slovencev, gre za prikrito nacionalizacijo

Eden najbolj uspešnih slovenskih podjetnikov Ivo Boscarol svari pred uvedbo novega davka na celotno premoženje vseh državljanov, ki ga v koalicijski pogodbi napoveduje prihodnja vlada. »Gre za davek, ki se plačuje stalno, vsako leto, pri katerem se bo v osnovo seštelo vse, kar posameznik ima in je zaslužil, nepremičnine, denar na banki, delnice, vrednost podjetij, avte itd. ter se bo poleg že plačanih davkov še enkrat obdavčilo konec leta. To pomeni, da sčasoma celotno premoženje izgubite. Gre za davek, ki ga ima malo držav. Tam, kjer ga imajo, pa pušča prazne hiše, stanovanja, gradove … Ko namreč lastniki nimajo denarja za plačilo davka, država na hišo vpiše hipoteko. Sčasoma se ta hipoteka veča, vi ste vedno manjši lastnik te hiše,« je za portal Domovina dejal Boscarol, ki dodaja, da je velika verjetnost da pri naslednjih volitvah pride Levica v vlado in da če se bo to zgodilo, bo Luka Mesec postal predsednik vlade, se bo začela nacionalizacija. »To je kraja premoženja vseh Slovencev in to bo resnično udarilo vse,« je jasen. Davek na premoženje bo namreč »udaril vse, ne glede na to, ali imajo podjetje, hišo, denar ali kaj drugega«. Po njegovi oceni bo naraslo število ljudi, ne le podjetnikov, ki bodo v izogib temu davku davčno rezidentstvo iskali v tujini. V tem smislu bodo po njegovi oceni pridobile tudi sosednje države, ki tega davka nimajo.

          Koalicijska pogodba

V javnost je medtem prišla vsebina koalicijske pogodbe. Med drugim se obetajo spremembe v pokojninskem in predvsem v zdravstvenem sistemu z odpravo popoldanskega dela zdravnikov pri zasebnikih in koncesionarjih ter obsežnim interventnim zakonom. Minimalna plača naj se bi z 2023 zvišala na 800 evrov neto, minimalna pokojnina pa 700 evrov. Napoveduje se prioritetno reševanje stanovanjske krize in gradnja 20.000 stanovanj z neprofitno najemnino v naslednjih dveh mandatih. Odpravljene naj bi bile spremembe dohodninske zakonodaje z izjemo letošnjega dviga splošne olajšave na 4500 evrov. Koalicija v nastajanju napoveduje vrnitev k socialnemu dialogu v okviru Ekonomsko-socialnega sveta in regulacijo cen po potrebi, predvsem za najbolj ranljive. Davčne in druge politike naj bi spodbujale zeleni in digitalni prehodu ter skladen regionalni razvoj. Koalicija napoveduje še preoblikovanje fiskalnega pravila z izločitvijo naložb iz izračuna strukturnega salda in pogajanja o spremembah načrta za okrevanje za večji obseg črpanja posojil iz mehanizma za okrevanje. Spremembe se napovedujejo tudi v zunanji politiki, več pozornosti naj bi bilo dano kulturi ter civilni družbi.

Namenila 25 milijonov občini

Spomnimo, Ivo in Taja Boscarol sta ob prodaji ajdovske družbe Pipistrel del kupnine namenila za donacijo Občini Ajdovščina. 25 milijonov evrov bo namenjenih gradnji zdravstvenega doma z reševalnim centrom ter ureditvi letalskega muzeja in zelenih površin. Vsak zaposleni na Pipistrelu pa bo za vsak svoj delovni dan v podjetju prejel po tri evre.

N. D.; Foto: youtube

 

dolenjske lekarne poletje