• C Novo mesto
  • 02:46
  • Čet, 29.02.2024

Čakajo nas novi turistični boni!?

Pripravlja se interventni zakon za turizem in gospodarstvo, ki bi lahko prinesel nove turistične bone. Delo poroča, naj bi po njihovih neuradnih informacijah iz ministrstva za gospodarstvo predlagali bone, ki bi jih lahko porabili tudi za druge storitve, ne zgolj za prenočitev z zajtrkom.

Kljub stalnim prizadevanjem turističnega in gostinskega sektorja k sprejetju interventne zakonodaje in morebitni izdaji novih turističnih bonov, jih bosta po medresorskem usklajevanju mogla potrditi še minister za finance ter vlada. Vsota naj bi bila nižja od lanske, pišejo na Delu. Tisti, ki svojih bonov še niso uspeli izkoristiti, s tem ne bodo oškodovani, saj naj bi lanskoletni boni ostali še naprej v veljavi. Izdaja novih bonov naj bi spodbudila prebivalce, da tudi letos dopustujejo doma.

Med drugim naj bi podjetja, katerih prihodek se je v primerjavi z letom 2019 zmanjšal za več kot desetino, prejela enkratno nadomestilo za izpad prihodka v vrednosti desetih odstotkov primanjkljaja. Prav tako naj bi država delodajalcem v gostinstvu in turizmu, ki so bili prisilno zaprti, nakazala po 500 evrov na zaposlenega za izplačilo regresa. Pomoč je predvidena tudi za industrijo srečanj, ki naj bi jim država za enoletno obdobje povrnila do 80 odstotkov stroškov prireditev, če bodo te zaradi vladnih protikoronskih ukrepov odpovedane ali pa bo udeležencev polovico manj kot sicer, še piše Delo.

NaDlani.si; Foto: Pixbay