• C Novo mesto
  • 02:49
  • Tor, 18.01.2022

Če bodo končali v bolnišnici, bodo necepljeni v Sloveniji morali plačati del stroškov zdravljenja?

V Sloveniji se te dni beleži padec okuženih v epidemiji koronavirusa, a žal imamo še vedno zelo obremenjen zdravstveni sistem. Zato vodilni razmišljajo o nekakšni denarni kazni za tiste, ki niso cepljeni in končajo v bolnišnici zaradi covid-19. To je v pogovoru za Radio Slovenija potrdila Bojana Beović, glavna infektologinja v vladnem svetu za epidemiološke bolezni in predsednica Zdravniške zbornice. “Na eni strani so tisti, ki so bili odgovorni in cepljeni, na drugi pa tisti, ki se ne želijo cepiti, a še vedno uživajo vse ugodnosti,” je dejal Beovićeva in dodala, da prihajajo pobude za doplačilo za necepljene ljudi ki končajo v bolnišnici, kot del stroškov zdravljenja. »Mislim, da bi bila udeležba za necepljene poštena rešitev,« je dejal Beovićeva.

Nasprotuje obveznemu cepljenju

Slednja sicer ne zagovarja uvedbe obveznega cepljenja, ker meni, da bi to imelo nasproten učinek in izzvalo nasprotovanje javnosti cepljenju. Obvezno cepljenje v Sloveniji bi bilo možno le, če bo zagotovljeno splošno družbeno soglasje, morda celo z referendumom, je dejal Beovića. Dodala je, da meni, da bi morali nekateri delodajalci svojim zaposlenim postaviti cepljenje kot pogoj za delo, a le, če za to obstajajo zakonske možnosti. Slovenska vlada je pred dvema mesecema sprejela sklep o obveznem cepljenju proti covid-19 za zaposlene v državni upravi, a ga je ustavno sodišče začasno prekinilo do končne presoje, ali je v skladu z ustavno sodbo.

Luč na koncu tunela?

V zadnjih 24 urah je bilo v Sloveniji potrjenih več kot 2100 novih okužb s koronavirusom, približno 500 manj kot pred sedmimi dnevi, drugi epidemiološki kazalci pa niso tako optimistični. Število hospitaliziranih še ni začelo padati, a naj bi doseglo vrhunec. “Vidimo luč na koncu tunela, ker se zdi, da število tistih v enotah intenzivne nege ne bo preseglo 320, kot smo se bali, vendar je glavni problem pomanjkanje potrebnega kadra,” je Robert Carotta, državni tajnik v ministerstvu za zdravstvo je v četrtek za medije povedal delovno bolnišnico.

N. D.; Foto: youtube