• C Novo mesto
  • 07:48
  • Tor, 15.06.2021

Če greste k maši ne rabite koronadokazil, na kulturnih prireditvah, v gostilni …, boste dokazovali prebolelost

Od ponedeljka dalje bo v vseh regijah čas opravljanja gostinskih dejavnosti podaljšan, in sicer od 5. do 22. ure. Razdalja med robovi miz mora biti najmanj tri metre, razdalja med osebami za mizo pa ni več določena. Pogoj omejitve štirih oseb za eno mizo v gostinskih obratih ne velja več za družine z otroki do 18. leta.

V kulturnih ustanovah se sprošča zbiranje oseb glede na kvadraturo in glede na število 50. Kulturnih prireditev ni mogoče izvesti brez sedišč, obiskovalce pa je vlada omejila glede na 50-odstotno število sedišč. Omejitev za število oseb ne velja za izvajanje vzgoje in izobraževanja. Nastopajoči morajo enkrat tedensko izvesti testiranje. Prireditev se lahko prebivalci udeležijo le ob negativnem testu, cepljenju ali prebolelosti covida-19. Dokazila niso potrebna za mlajše od 18 let, ki se prireditve udeležijo skupaj s skrbniki oziroma člani iz istega gospodinjstva. Skupina mladostnikov se brez skrbnikov kinopredstave brez PCT-pogoja tako ne more udeležiti, je pojasnila državna sekretarka na ministrstvu za kulturo Ignacija Fridl Jarc.

Tudi pri verskih obredih je število ljudi v zaprtih prostorih omejeno na 50-odstotno zasedenost sedišč, na prostem pa bo lahko največ 50 udeležencev. Ti ne smejo pozabiti na medsebojno razdaljo. Udeleženci ne potrebujejo potrdila o cepljenju, prebolenem covidu ali negativnega izvida.

Sprememba je tudi pri prehajanju mej. Kdor bo ob vstopu v Slovenijo napoten v karanteno na domu, jo bo lahko ob negativnem PCR-testu prekinil po petih dneh.

Strahu za indijsko različico še ni

Ob prevladujoči angleški različici novega koronavirusa vse druge različice, ki so bile v Sloveniji že zaznane, ostajajo zamejene oz. se število zabeležnih primerov ni povečalo. Ali bi se lahko uveljavila indijska različica, bodo pokazali prihodnji tedni, a je to zaenkrat zelo malo verjetno, pravi direktorica NLZOH Tjaša Žohar Čretnik.

Slovenija še vedno sodi med sedem najbolj ogroženih držav v Evropi

Število novookuženih v Sloveniji počasi pada, čeprav ne gre za strm padec, med okuženimi pa je vse manj tistih, ki so starejši od 65 let, je na današnji vladni novinarski konferenci o trenutnih epidemioloških razmerah povedal prvi mož NIJZ Milan Krek. Ob tem je opozoril, da Slovenija še vedno sodi med sedem najbolj ogroženih držav v Evropi.

Kako kažejo podatki?
V Sloveniji so v sredo ob 4636 PCR testih potrdili 597 okužb z novim koronavirusom, kar je 12,9-odstotni delež pozitivnih. Hospitaliziranih je 450 covidnih bolnikov, 123 jih je na intenzivni negi. Štirje bolniki so umrli, 45 so jih odpustili iz bolnišnic. Sedemdnevno povprečje števila okužb se je spustilo na 494, je sporočila vlada.
NaDlani.si; Foto: Pixbay