• C Novo mesto
  • 04:21
  • Ned, 13.06.2021

Danes bo 208 policistov merilo hitrost, znanih je 589 lokacij

Danes bo od 6. do 18. ure potekal tako imenovani maratonski nadzor hitrosti. Policija je že objavila 589 lokacij, kjer bo merila hitrost, to pa bo počelo 208 policistov. Agencija za varnost prometa v sodelovanju s policijo sicer že od ponedeljka vodi nacionalno preventivno akcijo nadzora prometa Hitrost. Potekala bo do nedelje.

Namen takih akcije je zmanjšanje števila voznikov z neprilagojeno hitrostjo na cestah. Kadar potekajo nadzori, vozniki navadno zmanjšajo hitrost vožnje. Dolgoročna želja policije in Agencije za varnost prometa pa je, da bi vozniki te navade obdržali tudi, ko ni poostrenih nadzorov.

Grozljivi podatki

Letos so do 12. aprila ugotovili 37.577 kršitev zaradi prehitre vožnje. Od teh je 514 primerov vodilo v prometne nesreče. V enakem obdobju lani je bilo 711 prometnih nesreč zaradi neprilagojene hitrosti. V letošnjem letu torej beležijo 28-odstotno zmanjšanje. Lani je zaradi prehitre vožnje umrlo 27 ljudi. Letos do začetka aprila je bilo sedem smrtnih žrtev, v enakem obdobju lani pa tri. Podatki iz let 2019 in 2020 kažejo na to, da se tretjina vseh smrtnih prometnih nesreč zaradi neprilagojene hitrosti zgodi ponoči.

NaDlani.si; Foto: facebook/policija.si