• C Novo mesto
  • 16:41
  • Sre, 12.06.2024

»Dvojni doktor« prava Rok Snežič z masko pijanega poslanca Kordiša: Malo sem se prišel zabavat

Pred preiskovalno komisijo DZ, ki ugotavlja domnevno pranje denarja v NKBM in domnevno nezakonito financiranje SDS, sta bila danes zaslišana davčni svetovalec Rok Snežič in njegova soproga Klavdija Snežič. Na vprašanja nista želela odgovarjati, drugih dveh vabljenih prič pa na zaslišanje ni bilo. Rok Snežič je že uvodoma pojasnil, da bo na vprašanja odgovarjal bodisi, da se ne spomni, bodisi bo odgovor na vprašanje odklonil. V nadaljevanju pa pojasnil, da ni javni funkcionar in da mu na vprašanja preiskovalne komisije ni treba odgovarjati, saj slednja ni sodišče.

O Janši …

Na vprašanja o poznanstvih s predsednikom vlade Janezom Janšo je Snežič odgovoril, da ne more ne zanikati ne potrditi, ali se z njim druži, saj da se ne spomni. O poznanstvih z Dijano Đuđić, Jeleno Sladojević, Miranom Vukom in drugimi, ki naj bi bili vpleteni v sporne finančne transakcije, je Snežič odgovoril da mu odnosa s prijatelji in znanci ni treba pojasnjevati.

Z “Instagram fanti” nima nič

O poznanstvu z enim od lastnikom podjetja Majbert Pharm Klemnom Nicolettijem je Snežič dejal, da z “Instagram fanti” nima nič ter da ne more biti njihov prijatelj, saj da nima računa na omenjenem družbenem omrežju. Tudi na vprašanja glede sodelovanja njegove oglaševalske agencije v HSE, Teš in Pošti Slovenije, je Snežič odgovoril, da se ne spomni in da naj vprašanja naslovijo na omenjena državna podjetja.

Snežič je pojasnil, da se ga je naziv doktor davčnih utaj prijel zato, ker je imela njegova doktorska dizertacija takšen naziv. Komisijo je večkrat pozval, naj predoči materialne dokaze – račune in pogodbe, da je z omenjenimi osebami poslovno sodeloval. Sicer pa je dejal, da za prvo uro davčnega svetovanja računa 350 evrov in da bo o davčnih nasvetih govoril le proti plačilu komisije.

Tudi soproga na vprašanja ni želela odgovarjati

Že uvodoma je Snežič problematiziral opozorilo poslanca SAB Marka Bandellija njegovi soprogi Klavdiji Snežič, da jo lahko komisija zaradi odklanjanja odgovarjanja na vprašanja finančno kaznuje. Tudi sicer je imel Snežič do članov komisije nespoštljiv odnos, sam pa je od komisije zahteval, da ga naziva v skladu z njegovo izobrazbo. Zaradi Snežičevega odnosa do komisije so se po njegovem zaslišanju zvrstile kritike članov nad predsednika komisije Gregorja Periča iz vrst Konkretno, da takšnega odnosa ne bi smel dopustiti.

Klavdija Snežič se je zaslišanja udeležila s pooblaščencem, tudi ona na vprašanja ni želela odgovarjati. Sklicevala se je na člen zakona o parlamentarni preiskavi, ki pričam omogoča, da odklonijo odgovor na posamezna vprašanja, če je verjetno, da bi s tem spravile sebe ali svojega bližnjega sorodnika v hudo sramoto, znatno materialno škodo ali v kazenski pregon. Snežičeva se je na omenjeni člen sklicevala pri vseh vprašanjih.

Je z molkom povedal vse?

Člane preiskovalne komisije je sicer med drugim zanimala vloga Snežičeve kot nekdanje največje lastnice Nove24TV pri nakupu delnic. Jani Möderndorfer (LMŠ) je spomnil, da si je denar za nakup delnic v gotovini sposodila od podjetnika Dražena Kuče, ki se vabilu na današnje zaslišanje že tretjič ni odzval. Möderndorfer je za Kučo predlagal sklep o prisilni privedbi priče, ki ga komisija tudi sprejela. Ker Snežičeva na nobeno od vprašanj ni želela odgovoriti, je Möderdorfer opozoril, da je imela možnost povedati svojo resnico ter zaščititi svoj ugled in pravice, a je ni izkoristila. »S tem pa prepuščate komisiji, da dela svoje zaključke,« je dejal. »Z molkom ste povedali vse,« pa je dejal poslanec SD Marko Koprivc. »Niti jaz ne jemljem zadev osebno. Malo sem se prišel zabavat sem, komisija je zame brezzobi tiger, niste vi sodišče, da bom z vami razglabljal. Dajma odgovorit na prvo vprašanje A, ‘Se ne spomnim’,« pa je dejal njen soprog.

Nekdanji žirant šova SIT se je opravičil

Na zaslišanje je bil danes vabljen tudi nekdanji direktor Nove24tv Damjan Damjanovič, a se je opravičil zaradi zdravstvenih razlogov. Vabila na današnjo so sicer vabljenim vročili s pomočjo detektivov.

S parlamentarno preiskavo želijo poslanci ugotoviti dejansko stanje glede politične odgovornosti nosilcev javnih funkcij zaradi suma vplivanja na domnevno pranje denarja v Novi kreditni banki Maribor (NKBM) s strani tujih državljanov in z njimi povezanih pravnih in fizičnih oseb. Prav tako naj bi preiskava ugotovila politično odgovornost nosilcev javnih funkcij zaradi suma nezakonitega financiranja SDS in suma delovanja izdajateljev medijev v lasti te politične stranke in z njo povezanih fizičnih in pravnih oseb pred predčasnimi parlamentarnimi volitvami leta 2018.

STA, Foto: twitter