• C Novo mesto
  • 19:36
  • Sob, 10.04.2021

Epidemiolog Fafangel je jasen: Policijska ura posega v naše pravice, raje bi videl ljudi, da se družijo zunaj

Na lokalnem portalu Obalaplus so se lotili intervjuja z zdravnikom-epidemiolog, ki vodi Center za nalezljive bolezni NIJZ, Mariom Fafangelom. »Edina izhodna strategija je cepljenje, ki pa se ne izvaja tako hitro, kot bi si želeli. Naš največji problem je trenutno dostopnost do cepiv in nadalje logistika izvajanja cepljenja, zato si z nefarmakološkimi ukrepi kupujemo čas,« je bil jasen.

Več kot očitno epidemiolog ni naklonjen policijski uri, ki se vleče že od oktobra, saj bi bil to po njegovih besedah prvi ukrep, ki bi ga ukinil. »To ni vzdrževalni ukrep, a hkrati zelo globoko posega v naše pravice. Je izjemen ukrep za izjemne bolezni, ebolo na primer. Zdaj ga uporabljamo za drugačno bolezen, v paketu lockdowna je smiseln, ker na tak način zminimaliziraš vse kontakte. Vzdrževati ga tako dolgo pa pomeni, da premikaš tveganje iz zunanjih prostorov v notranje. Raje bi videl ljudi, da se družijo zunaj in ohranjajo razdaljo, namesto da iščejo rešitev na najbolj tvegan način. V podzemni garaži, na primer,« pove v intervjuju.

Preberite si odkriti intervju z epidemiologom Mariem Fafanglom

Objavil/a OBALAplus dne Četrtek, 01. april 2021

Da bi s cepljenjem dosegli celotno populacijo, bi bilo po mnenju Fafangla treba razmišljati tudi o bonitetah. »V Ameriki se na primer tisti, ki so bili cepljeni, lahko družijo brez maske,« je kot primer navedel Fafangel. »Pomislimo, kako promovirati cepljenje. Če ti ne prinaša nič, če ne odpira družbe, potem to ni dovoj. Naš namen je normalizirati življenje.«

NaDlani.si; Foto: youtube