• C Novo mesto
  • 11:38
  • Sob, 27.11.2021

Epidemiolog Mario Fafangel: Ponedeljek bo nočna mora

Posvetovalna skupina za cepljenje pri NIJZ je pod vodstvom infektologinje Bojane Beović po neuradnih informacijah sprejela o odločitev, da prednostno priporoča uporabo mRNK cepiv pred vektorskimi. Slednja bi še vedno uporabljali, a le na željo posameznika. Odločitev naj bi člani skupine sprejeli na podlagi podatkov o redkih neželenih dogodkih in večji učinkovitosti mRNK cepiv. V Sloveniji sicer uporabljamo mRNK cepiva podjetij Pfizer/BioNTech in Moderne ter vektorska cepiva podjetij AstraZeneca in Janssen. Cepljenje s cepivom Janssen je sicer po smrti 20-letne Katje, pri kateri sumijo na zaplet po cepljenju s tem cepivom, v Sloveniji začasno prekinjeno. Ko bodo zaključki znani, predvidoma v začetku naslednjega tedna, bosta minister za zdravje Janez Poklukar in Beovićeva javnost seznanila z ugotovitvami, so še navedli na ministrstvu.

To pomeni, da bo vladna posvetovalna skupina za cepljenje predvidoma v ponedeljek razkrila svoja priporočila o nadaljnjem poteku cepljenja z vektorskimi cepivi. »Ponedeljek bo nočna mora,« je na twitterju napisal Mario Fafangel, vodja centra za nalezljive bolezni NIJZ na twitterju. Če sta zadevi povezani, žal ne vemo,  vemo pa  si je vikend rezerviral za igranje video igre Alan Wake Remastered.

Kako je s cepivi?

V Sloveniji je sicer po podatkih NIJZ trenutno na zalogi 537.492 odmerkov cepiva Pfizer, ki jim bo rok uporabe pretekel med februarjem in aprilom prihodnje leto. Na zalogi je tudi 125.900 odmerkov cepiva Moderna, ki imajo rok uporabe določen med decembrom 2021 in marcem prihodnje leto. V skladiščih je še 13.300 odmerkov cepiva AstraZeneca, vsem rok poteče 30. novembra letos. V karanteni pa je 45.600 odmerkov cepiva Janssen, ki ga zaradi že omenjenih razlogov NIJZ trenutno ne izdaja. Odmerkom cepiva Janssen rok uporabe preteče junija 2023, so sporočili z NIJZ.

N. D.; Foto: youtube