• C Novo mesto
  • 07:12
  • Tor, 15.06.2021

Fafanglu po ‘lockdownu’ prekipelo, zato je odstopil: Jaz se boga ne želim igrati

Predstojnik centra za nalezljive bolezni pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje Mario Fafangel je izstopil iz strokovne skupine za obvladovanje epidemije covida-19 pri ministrstvu za zdravje. Kot razlog je navedel, da so sprejete odločitve pogosto v nasprotju z mnenjem epidemiološke službe in tudi z ustaljenimi protokoli in načinom dela epidemiologov. Fafangel, ki je izstopil že iz prejšnje svetovalne skupine pod vodstvom Bojane Beović, se je nato znova vključil v prenovljeno svetovalno skupino, ki jo vodi Mateja Logar, iz nje pa je zdaj nepreklicno izstopil, o čemer je v pismu obvestil ministra za zdravje Janeza Poklukarja. Verjel je, da bo v drugo drugače. A je, kot je zapisal, še slabše.

Nerazumljivi ukrepi

Kritičen je bil predvsem do aprilske 11-dnevne ustavitve javnega življenja v po njegovih besedah nerazumljivi izvedbi. «Za tem pa smo bili deležni lockdown-a v nerazumljivi izvedbi, s številnimi izjemami, zaprtimi šolami (ki bi se morale zadnje zapreti in prve odpreti), z delno odprtim gospodarstvom (brez smiselnosti zakaj nekatere dejavnosti odprte in druge zaprte), z nerazumljivimi ukrepi obvezne uporabe mask na prostem, nerazumljivimi ukrepi na mejah in drugimi izjemami. S tem se je izgubila možnost kratkoročnega ukrepanja, hkrati pa bi lahko drastično izboljšali trenutno epidemiološko situacijo in ustrezno prilagodili ukrepe. Izgubilo se je tudi zaupanje ljudi,« je jasen epidemiolog.

Zdi se mu naravnost grozljivo …

»Številne odločitve, ki jih sprejema strokovna skupina, pa se od teh pristopov oddaljujejo oziroma so diametralno nasprotne. Kot epidemiologu se mi zdi naravnost grozljivo, da bom odločal o tem, ali in koliko posameznikov lahko svobodno izrazijo svoje mnenje o čemerkoli na javnem (zunanjem) prostoru. Kot epidemiologu mi je namreč pomembno le to, da pri tej pravici upoštevajo strokovna priporočila o medsebojni razdalji in zaščitni maski, v kolikor razdalje med posamezniki ni. Jaz se boga ne želim igrati,« poudarja v pismu med drugim.

 

NaDlani.si; Foto: youtube