• 6.35C Novo mesto
  • 16:59
  • Sre, 29.01.2020

FOTO: Junak iz naših koncev rešil gorečega soseda in v ta namen nevarnosti izpostavil svoje življenje

NOVO MESTO – Branko Zupanc, policist s PMP Dobova je junak, na katerega smo lahko v teh dneh ponosni. Včeraj dopoldne, ko ni bil v službi, je v več stanovanjskem objektu v Brežicah, kjer živi, slišal krike sosede da gori. Takoj se je odzval in stekel v pritličje, kjer se je po hodniku iz gorečega stanovanja 59-letnega moškega že valil gost črn dim. Brankova partnerka je o požaru obvestila policiste na številko 113 in stanovalce pozivala, da zapustijo objekt.

Štela je vsaka sekunda

»Branko, ki je tudi sam gasilec v PGD Brežice mesto je iz izkušenj vedel, da v teh razmerah šteje vsaka sekunda. S silo telesa je razbil vrata stanovanja, ki so bila zaklenjena. Gasilske izkušnje so mu narekovale, da se je po tleh, kjer je manj dima, skušal splaziti v smeri, od kjer je bilo slišati stokanje moškega. S skrajnimi močmi je zadrževal dih, vendar mu ni uspelo priti do moškega. Hitro se je vrnil na hodnik, potem pa z gasilnim aparatom razbil okno stanovanja. Pričel je gasiti in pozival soseda, ki je obležal na gorečem kavču, naj se skuša približati oknu. Moškemu se je uspelo dvigniti, Branko pa ga je nagnil skozi okno, da je lahko zadihal. V tem trenutku so na kraj prispeli njegovi kolegi policisti in kolegi gasilci iz PGD Brežice mesto. Reševalci so hudo opečenega moškega odpeljali v bolnišnico in po zadnjih podatkih naj bi bilo njegovo zdravstveno stanje stabilno,« so nam zaupali njegovi sodelavci.

Skromni heroj

V bolnišnico je zaradi vdihavanja ogljikovega monoksida moral tudi Branko, vendar je z njim vse v redu in je že v domači oskrbi. Kljub temu, da je tak heroj, pa skromni Branko, policist z 29-letnimi izkušnjami in predani gasilec ki se ne želi izpostavljati pravi, da ni storil nič izjemnega. A storil tisto največ, rešil je človeško življenje in v ta namen nevarnosti izpostavil tudi svoje.