• 24.11C Novo mesto
  • 15:17
  • Sre, 21.08.2019

FOTO: Policista sprevodniku Milanu sta rešila življenje, tako se jima je zahvalil

Policisti Postaje mejne policije Dobova, ki so bili dan po lanskem Božiču v službi, ne bodo nikoli pozabili dramatične bitke s časom, ki se je v jutranjih urah odvijala sredi železniških tirov.

Policist Simon Brečko je s sodelavci ravno opravil mejno kontrolo potniškega vlaka in se vračal na postajo. Med železniškimi tiri se je srečal s sprevodnikom vlaka, mu pokimal v pozdrav in nadaljeval svojo pot. Le nekaj trenutkov zatem je slišal klice kolegov policistov, moški se je namreč zgrudil in obležal. Vsi policisti v izmeni so brez pomisleka priskočili na pomoč. Moški je bil brez utripa srca, zato so ga policisti nemudoma obrnili v pravilni položaj, Simon je pričel z masažo srca, policistka Jelka Kozole pa je skrbela, da je imel moški proste dihalne poti. Sodelavci so v tem času poklicali na pomoč reševalce in jih ves čas seznanjali s stanjem moškega.

Prišel za vesti, omahnil v nezavest

»Med masažo srca in oživljanjem, ki je trajalo skoraj deset minut, je moški dvakrat zadihal in prišel k zavesti, vendar takoj zatem ponovno omahnil v nezavest. Naši sodelavci pa niso obupali, požrtvovalno so nadaljevali z masažo srca in bitko s časom. Ni šlo vse gladko. Reševalci niso mogli z vozilom do poškodovanega. Ta je zdaj dihal, pa ponovno prenehal. Reševalci so uporabili defibrilator in ga ob pomoči policistov preko tirov na nosilih odnesli do reševalnega vozila,« pravijo na PU Celje.

Niso pozabili nanj

Prva dobra novica je prišla čez teden dni, ko so moškega prebudili iz umetne kome – ni bil več v smrtni nevarnosti. V naslednjih mesecih so policisti PMP Dobova še večkrat povprašali po sprevodniku, novice pa so bile vedno boljše. Po operaciji, dolgotrajnem okrevanju v bolnišnici in zdravilišču je zdaj že v domači oskrbi. Tam sta ga policista Jelka Kozole in Simon Brečko, ki sta ga oživljala, včeraj tudi obiskala. Milan, kot je ime gospodu, je policistoma podaril brisače, na katere je dal izvesti »Hvala, da ste mi rešili življenje!«. Kot so zapisali, se Milan odlično drži in le vprašanje časa je, kdaj bo spet v sprevodniški uniformi.

 

PU Novo mesto