• C Novo mesto
  • 08:37
  • Tor, 02.03.2021

Gremo v napačno smer! Ne v rumeno fazo, ampak v …

V ponedeljek so v Sloveniji po vladnih podatkih opravili 4369 PCR testov in potrdili 899 okužb z novim koronavirusom, delež pozitivnih testov je bil 20,6-odstoten. V bolnišnicah so zdravili 567 covidnih bolnikov, med njimi jih je bilo 107 na intenzivni negi. Kot dan prej je tudi v ponedeljek umrlo osem bolnikov s covidom-19.

Sedemdnevno povprečje števila potrjenih okužb znaša 767 in se je v primerjavi z dnevom prej, ko je bilo 744, nekoliko povečalo. Po ocenah Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je v Sloveniji 11.578 aktivnih primerov. V primerjavi z nedeljo je bilo v ponedeljek v bolnišnicah 17 bolnikov s covidom-19 manj. Številka se je približala tisti iz sobote, ko so v bolnišnicah zdravili 566 covidnih bolnikov. Na intenzivni negi so bili v ponedeljek trije bolniki več kot dan prej. Iz bolnišnične oskrbe so jih odpustili 62.

V skladu z načrtom sproščanja ukrepov smo še vedno v oranžni fazi, saj pogoja za vstop v rumeno fazo – manj kot 500 hospitaliziranih covidnih bolnikov ter sedemdnevno povprečje okužb, nižje od 600 – nista izpolnjena. Manj optimističen v svojih napovedih kot pretekle dni je bil včeraj tudi Inštitut Jožef Štefan, ki dnevno objavlja Prognozo gibanja epidemije covid-19 v Sloveniji. Potem ko so najprej napovedovali, da bomo že v začetku marca izpolnili pogoje za rumeno fazo na vladnem semaforju sproščanja ukrepov, so napoved včeraj popravili – do nje naj bi prišli šele konec marca.

NaDlani.si; Foto: Unplash