• C Novo mesto
  • 23:03
  • Pon, 08.03.2021

Hojs razkril, kdo je krivec, da obstaja policijska ura tudi med prazniki

V ponedeljek so v Sloveniji ob 5763 testih potrdili 1474 okužb z novim koronavirusom, delež pozitivnih testov je znašal 25,6 odstotka, je prek Twitterja sporočila vlada. V bolnišnicah so zdravili 1261 bolnikov s covidom-19, 207 pa jih je potrebovalo intenzivno nego. Umrlo je 39 covidnih bolnikov.

Vladni govorec Jelko Kacin je ob tem dejal: »Včeraj je bilo opravljenih 7.416 testiranj. Pri tem je potrebno poudariti, da gre za skupno število opravljenih PCR in hitrih testov. Potrjenih je bilo 1504 novih okužb. Delež pozitivnih testov je znašal 20,0 %.« Za primerjavo, prejšnji torek je bilo pozitivnih 1.530 testov oz. 27,1 odstotka. 2.418 skupaj je mrtvih doslej zaradi covid 19.

Zakaj za omenjena dneva praznovanj niso odpravili omejitve gibanja v nočnem času?

Notranji minister Aleš Hojs je na današnji novinarski konferenci vlade predstavil vsebino včeraj sprejetega odloka vlade, ki narekuje kako se bomo obnašali med prazniki.  Hojs je na vprašanje, zakaj za omenjena dneva praznovanj niso odpravili omejitve gibanja v nočnem času, ki še vedno velja od 21. ure zvečer in 6. uro zjutraj, odgovoril, da je vlada o tem razpravljala dlje časa.

»Veliko število je tistih, ki vladi nagajajo in bi takšno dikcijo v spremembi izkoristili in ob enajstih, dvanajstih, dveh ponoči stali na kakšnem mestnem trgu in to pojasnjevali s tem, da prihajajo ali odhajajo z zasebnega obiska, kar bi bilo seveda jasno in očitno izigravanje odloka. Zato smo se ga odločili obdržati in s tem na nek način tudi razremeniti tiste, ki morajo biti v teh dneh v polni delovni pripravljenosti, torej policijo, redastvo, inšpekcijo,« je bil jasen in ob tem pokazal na krivca.
V času božičnih praznikov in ob prehodu v novo leto bo potovanje po Sloveniji potekalo brez omejitev. Vendar le od 24.decembra od 12. ure do 25. decembra do 20. ure. Enaka svoboščina bo na voljo od 31. decembra od 12. ure do 1. januarja do 20. ure. Takrat za potovanje iz občine prebivanja ne bo potrebna aplikacija. Če vas ustavijo policisti, jim povejte, da gre za »obisk zasebne narave«.

Druženje v tem obdobju je omejeno na šest odraslih članov. Vlada še priporoča, da pred obiski omejite intenzivne stike in se samoizolirate, kolikor je to mogoče.

NaDlani.sI; Foto: twitter