• C Novo mesto
  • 08:38
  • Sre, 29.06.2022

Iz Mariupola pribežala v Novo mesto, avto ju je rešil pred smrtjo

Na POP TV zgodbo, ki jih v teh vojnih časih piše življenje, le da ima ta dokaj srečen konec.  V Slovenijo sta se namreč pred nekaj dnevi s popolnoma prerešetanim terencem pripeljala zakonca iz Ukrajine. Po 20 dneh skrivanja v zaklonišču sredi obleganega Mariupola sta se odločila za beg iz države, varno zavetje pa sta našla pri hčeri v Novem mestu.

Povesta, da domačega Mariupola na jugu Ukrajine sprva nista želela zapustiti, saj sta se kar dvajset ob brutalni ruski ofenzivi s sokrajani skrivala v kleti stanovanjskega bloka. »Naš dom je bil tarča silovitega, neusmiljenega bombardiranja. Vse je gorelo, vse je bilo zavito v črn dim. Hiše so gorele tudi več dni skupaj. Ljudje so se zato zatekli v našo klet,« za omenjeni medij razlaga  Valentina Šutjejev. Sredi zime smo ujeti v zaklonišču ostali brez elektrike, ogrevanja, tudi brez vode, grozljive razmere s opisujeta zakonca. Hči ju skoraj tri tedne ni mogla priklicati: »Le nemočno lahko spremljaš novice, pravi, gledaš grozljive posnetke povsem porušenega domačega mesta. In se sprašuješ: Ali bom še kdaj videla očeta in mater ali ne? “In potem sem dobila klic – to je bila res radost.«

Tu pi nas ni eksplozij in glasnih pokov  pravita, ampak je vse mirno.

Za seboj sta pustila tako rekoč vse, preluknjani srebrni terenec je vse, kar jima je ostalo. »Na videz uničen terenec ju je popeljal na varno, daleč stran – v Slovenijo. Prekrasen avto, rešil naju je pred smrtjo. Čeprav je povsem prerešetan, nama je z njim uspelo prevoziti 2700 kilometrov,« še pove Viktor Šutjejev.

Vojna se nadaljuje

Washington pričakuje podaljšanje obdobja konfliktov v Ukrajini, zdaj ko se pozornost ruskega agresorja usmerja nazaj na regijo Donbas, ki je že več let večinoma pod nadzorom proruskih separatistov in Moskve. Rusija je ugotovila, da ji v drugih delih Ukrajine ne gre po načrtih, je danes novinarjem dejal visok uradnik Pentagona. Slednji ob tem dodaja, da so Rusi so najbolj barbarski v napadu na mesto Mauripolj na vzhodu Ukrajine, sicer pa tam, kjer ne morajo napredovati, bombardirajo od daleč. Kljub surovosti napadov pa po besedah ameriškega uradnika niso dosegli veliko. »Menimo, da si Mauripolj tako močno želijo, ker nameravajo od tam napredovati proti severu. Vendar pa se Ukrajinci zelo močno borijo,« je še dejal Američan.

N. D.; Foto: POP TV

 

dolenjske toplice
odpravi dioptrijo