• C Novo mesto
  • 04:41
  • Ned, 02.10.2022

Janez Janša se je poslovil, tole sporoča Sloveniji

Poslanci bodo danes na izredni seji DZ potrjevali 17-člansko ministrsko ekipo vlade Roberta Goloba. Dober mesec po državnozborskih volitvah bo tako 15. slovenska vlada nastopila svoj mandat. Novoizvoljena vladna ekipa se bo po napovedih še danes sešla na prvi seji vlade, premier Golob pa bo prevzel posle od svojega predhodnika Janeza Janše. Vladno koalicijo bodo sestavljale stranke Gibanje Svoboda, SD in Levica, ki v DZ skupaj štejejo 53 poslancev, računajo pa lahko tudi na podporo predstavnikov italijanske in madžarske narodne skupnosti. Primopredaje na posameznih ministrstvih bodo po večini potekale v četrtek. Nova vladna ekipa bo tako kot dosedanja sprva štela 17 ministrov, trije bodo brez resorja. Iz kvote Gibanja Svoboda je 11 kandidatov, iz SD štiri in Levice dva. Med kandidati je sedem žensk, stari so med 34 in 60 let. Po sprejetju predloga sprememb zakona o vladi, ki ga je SDS s predlogom za posvetovalni referendum začasno zaustavila, pa bo vlado sestavljalo 20 ministrov, eden bo brez resorja.

Predsednik vlade Robert Golob je ob predstavitvi liste ministrskih kandidatov v DZ dejal, da so ekipo sestavili iz izkušenih politikov in strokovnjakov, saj mora biti vlada takoj operativna. »Ne želimo, da bo vlada novincev potrebovala 100 dni miru, ker vemo, da ga ne bomo imeli,« je dejal. Zaveda se namreč, da so razmere v svetu zaostrene.

Nekdanji premier pravi, da rezultati govorijo

Zdaj že nekdanji premier Janša se je na zaključni redni seji svojim najtesnejšim sodelavcem zahvalil za sodelovanje. »Hvala ministricam in ministrom ter njihovim ekipam in vladnim službam za predano delo in garanje v dveh letih pandemije, okrevanja, vodenja sveta EU in boja za blaginjo Slovenije. Rezultati govorijo,« je zapisal na twitterju in objavil nekaj fotografij z dogodka.

Ob tem še omenimo, da je odhajajoča na dopisni seji podprla uvrstitev projekta vzpostavitev logističnega centra NIJZ in prostorov službe za preskrbo s cepivi v načrt razvojih programov za obdobje 2022-2025. Sredstva za investicijo v višini skoraj 3,7 milijona evrov bo zagotovilo ministrstvo za zdravje, so sporočili.

N. D.; Foto: twitter