• C Novo mesto
  • 07:48
  • Tor, 15.06.2021

Janša sporoča Sloveniji: od ponedeljka cepljenje za vse, čas je za normalno poletje

»Od ponedeljka dalje bo steklo cepljenje tudi vseh odraslih pod 50 let starosti. Do poletja bomo zagotovili dovolj cepiva za vse. Bodimo odgovorni do sebe in drugih, #CepimoSe in zdržimo še nekaj tednov. Čas je za normalno poletje,« je sporočil Janez Janša preko twitterja.

Dodajmo še besede ministra za zdravje Janeze Poklukarja: »Ključno pri cepivih je sporočilo stroke. V preteklih mesecih se je pojavilo kar nekaj dvomov, ampak kot minister sledim Evropski agenciji za zdravila, ki je večkrat pretresla varnost cepiv, in naši strokovni skupini, ki je potrdila, da so cepiva varna in učinkovita. Zaradi dvoma v cepiva je bilo že tako načeto zaupanje še dodatno omajano, vendar se je treba zavedati, da določenih bolezni danes ne poznamo več ravno zaradi cepljenja. Verjamem, da je cepivo edino orožje, ki ga imamo ta trenutek v boju proti virusu in za to, da v najkrajšem možnem času iz te bitke izidemo kot zmagovalci.« Ob tem prosi vse prebivalce, da se za cepljenje odločijo in da pridejo na cepilno mesto takrat, ko so pozvani.

Prebivalci pa se lahko od danes na cepljenje proti covidu-19 prijavijo prek centralnega portala na naslovu zvem.ezdrav.si, je na vladni novinarski konferenci sporočil minister za zdravje. Tistim, ki so se na cepljenje že prijavili pri osebnem zdravniku ali cepilnem centru, se ni treba ponovno naročati prek nove aplikacije.

Zadnji podatki o okuženih

V Sloveniji so v sredo ob opravljenih 4228 PCR testih potrdili 774 okužb z novim koronavirusom, je sporočila vlada. Delež pozitivnih PCR testov pa je znašal 18,3 odstotka. V bolnišnicah zdravijo 551 covidnih bolnikov, od tega na oddelkih za intenzivno terapijo 139. V sredo so v bolnišnicah umrli trije covidni bolniki.

Po besedah Maje Bratuša, ki je vodila novinarsko konferenco o razmerah glede covida-19, je spodbudna novica, da je bil delež pozitivnih PCR testov v primerjavi s podatki izpred tedna dni manjši. Opravili so tudi 27.806 hitrih antigenskih testov. Nekoliko nižje je tudi sedemdnevno povprečje, ki po danes objavljenih podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) znaša 729, dan prej pa je bilo 750.

Po besedah Bratuše se kaže trend počasnega upadanja zasedenosti postelj v bolnišnicah, tako na navadnih oddelkih kot oddelkih intenzivne terapije. V primerjavi s predhodnim dnevom v bolnišnicah zdravijo devet bolnikov s covidom-19 manj, intenzivno zdravljenje pa potrebujeta dva manj. Na novo so v sredo v bolnišnice sprejeli 45 covidnih bolnikov, 51 pa jih je bilo iz bolnišnic odpuščenih. V ljubljanskem univerzitetnem kliničnem centru (UKC) je danes 161 hospitaliziranih covidnih bolnikov, od tega 47 na intenzivni terapiji.

Od izpolnitve pogojev za prehod v rumeno fazo smo še vedno precej oddaljeni, so pa današnji podatki nekoliko bolj spodbudni od tistih, ki so bili predstavljeni v sredo, je dejala Bratuša. Najvišjo štirinajstdnevno in sedemdnevno pojavnost okužb na 100.000 prebivalcev ima primorsko-notranjska regija, najnižjo pa obalno-kraška.

NaDlani.si; Foto: youtube