• C Novo mesto
  • 16:59
  • Čet, 21.09.2023

Janša: Ustavno sodišče ne obstaja več … Imamo diktaturo

Predsednik SDS Janez Janša je v odzivu na odločitev o preklicu zadržanja izvajanja novele zakona o Radioteleviziji Slovenija (RTVS) na Twitterju zapisal, da od danes ustavno sodišče ne obstaja več. »Lahko izbrišete profil. Zadošča profil vlade,« je zapisal Janša in dodal, da “lahko odslej vsaka vlada s svojim zakonom po svoji podobi osvobodi RTVS”. Dodal je še, da lahko štirje ustavni sodniki v isti zadevi preglasujejo odločitev, ki jo je prej sprejelo pet sodnikov. »Spet imamo enotno, svobodno oblast. Diktaturo,« je Janša še zapisal v enem od več tvitov, v katerih se je ostro odzval na sklep ustavnega sodišča. V enem od njih je znova uporabil tudi ključnik državljanska vojna.

Ustavno sodišče je namreč objavilo sklep o razveljavitvi zadržanja pri delu novele zakona o RTVS. Iz njega izhaja tudi, da se novi svet zavoda skladno z novelo konstituira najpozneje v sedmih dneh po objavi tega sklepa v uradnem listu. Posledično se lahko konstituirajo tudi drugi novi organi zavoda, ki jih predvideva novela.

Podporniki novele zakona o RTVS zadovoljni

V. d. generalnega direktorja zavoda Andrej Grah Whatmough je v kratkem odzivu zapisal, da spoštuje ustavno odločitev. V skladu z njo bo v predpisanem roku sklical prvo sejo novega sveta zavoda.

Ustavno odločitev je poleg novinarjev pozdravil tudi politični vrh. Predsednica republike Nataša Pirc Musar jo vidi kot prvi korak k stabilizaciji razmer na zavodu. Predhodno je že večkrat pozvala ustavno sodišče, da čim prej sprejme končno odločitev v tej zadevi. Kot je pojasnila, sprejeta odločitev omogoča začetek konstituiranja novega sveta RTVS. Vse, ki so vključeni v proces konstituiranja novega sveta, je pozvala, da se postopki izpeljejo nemoteno in skladno z novelo, sklepom ustavnega sodišča in v duhu spoštljive medsebojne komunikacije. Predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič je kot zastopnica stranke v postopku pred ustavnim sodiščem pozdravila sodno odločitev, pri tem pa je ocenila, da sta zmagala pravna država in varstvo človekovih pravic in temeljnih svoboščin. Dodala je, da tokratna odločitev ni dokončna in da bo moralo ustavno sodišče še odločati o skladnosti novele z ustavo. A današnjo odločitev sprejema kot pravično, pravilno, zakonito in ustavno. Predsednik vlade Robert Golob pa je opozoril, da se z uveljavitvijo novele politika umika iz upravljanja in vodenja RTVS, zaposleni pa dobivajo potrebno avtonomijo. Umik politike iz RTVS je po njegovem nujen za izvajanje temeljnega poslanstva RTVS, poleg koalicije pa so se zanjo zavzeli tudi državljanke in državljani na referendumu. Prav tako je zadovoljna ministrica za kulturo Asta Vrečko, ki pričakuje, da se bodo napete razmere na RTVS po enoletni agoniji začele urejati.

STA, N. D.; Foto: printscreen RTV Slovenija