• C Novo mesto
  • 13:23
  • Sob, 23.09.2023

Janša želel, da se nova predsednica opraviči, potem pa se je ponorčeval še iz Klakočarjeve

Zmagovalki na predsedniških volitvah Nataši Pirc Musar je čestital tudi predsednik SDS Janez Janša. »Pričakujemo, da bo res pravična, srčna in pozorna. Pričakujemo konstruktivno sodelovanje v skupno dobro v zahtevnih časih, ki so pred nami,« je zapisal na Twitterju. Ob tem je predsednik največje opozicijske stranke dodal, da ‘bi se spodobilo, da se po izvolitvi opraviči za laži o SDS, ki jih je izrekla v kampanji’.

V nedeljskem drugem krogu volitev predsednika republike je namreč po delnih neuradnih podatkih Pirc Musarjevo ob 53-odstotni volilni udeležbi podprlo 53,86 odstotka volivcev, njenega protikandidata Anžeta Logarja pa 46,14 odstotka.

Nekaj ur pa si je na twitterju privoščil še predsednico državnega zbora Urško Klakočar Zupančič, saj je objavil je video s sobotnega kongresa Gibanja Svoboda, kjer je zbrane nagovorila tudi Klakočar Zupančičeva. Ta je med drugim dejala, da je njihovih pripadnikov zdaj ogromno. Na posnetku so nato pokazali manjše število obiskovalcev, ki so sedeli v prvih vrstah. A roko na srce, večina jih je namreč sedela na tribunah za točko, kjer je stal avtor fotografije.

Janša: Pošiljajo nas v penzijo, naš odgovor bo odhod na volišče

Spomnimo, prvak SDS je prav tako v odzivu na sobotne navedbe premierja Roberta Goloba na kongresu Gibanja Svoboda izpostavil, da se je treba upreti nestrpnosti in sovraštvu. »Pošiljajo nas v penzijo, v Argentino in na strelišče. Naš odgovor pa bo odhod na volišče,« je zapisal na družbenem omrežju Twitter. Premier in predsednik Gibanja Svobode Golob je na sobotnem kongresu stranke v Mariboru spomnil, da državljane letos čaka več volilnih nedelj. Ob tem se je zavzel za udeležbo na današnjih predsedniških volitvah, lokalnih volitvah prihodnji teden, pa tudi 27. novembra na glasovanju na referendumih o zakonih o vladi, o Radioteleviziji Slovenija in o dolgotrajni oskrbi.

Predvsem potrditev zakonov na referendumih bi bila simbolično pomembna, da, kot je dejal premier, ob zaključku supervolilnega leta volivci prvaku SDS Janši sporočijo: »Dosti te imamo, pojdi v penzijo, kamor tudi sodiš.« Janša je podčrtal, da bo njihov odgovor na dikcijo predsednika vlade odhod na volitve danes, naslednjo nedeljo in 27. novembra. »Naj nihče ne ostane doma. Recimo odločen ne nestrpnosti in sovraštvu,« je pozval.

N. D.; Foto: youtube