• C Novo mesto
  • 06:19
  • Sob, 03.12.2022

Je zakonito, da na vhodu preverjajo osebne dokumente?

Informacijska pooblaščenka: Zakon dovoljuje vpogled v osebni dokument ob preverjanju pogoja PCT.

Zakon o varstvu osebnih podatkov dopušča vpogled v osebni dokument za namen preverjanja točnosti podatkov ob preverjanju izpolnjevanja pogoja PCT, je sporočila informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik. Delodajalci in ponudniki storitev tako lahko vpogledajo v dokazila, torej osebne dokumente, ne smejo pa jih hraniti. Predloženih dokazil v papirni ali digitalni obliki delodajalci in ponudniki storitev torej ne smejo kopirati, preslikati, fotografirati ali drugače reproducirati njihove vsebine, pojasnjuje Prelesnikova.

Dokler torej ustavno sodišče ne bo odločilo, odloki veljajo

Informacijska pooblaščenka je namreč danes prejela več vprašanj glede dopustnosti vpogledov v osebni dokument, kot to določa zadnji vladni odlok o začasnih ukrepih za preprečevanje in obvladovanje okužb z nalezljivo boleznijo covid-19, ki je začel veljati danes. Prelesnikova je sporočila, da glede obdelave osebnih podatkov odlok bistveno spreminja ureditve dosedanjih načinov preverjanja pogojev. Prelesnikova je opomnila, da bo ustreznost odlokov in neobstoj zakona v zvezi s preverjanjem pogojev preboleli, cepljeni, testirani PCT presojalo ustavno sodišče, saj je tudi sama vložila zahtevo za presojo ustavnosti. »Dokler torej ustavno sodišče ne bo odločilo, odloki veljajo,« je poudarila.

Že večkrat pojasnjeno

Navedla je, da so ne glede na to v uradu informacijskega pooblaščenca že večkrat pojasnili, da vpogled v osebni dokument za namen preverjanja točnosti podatkov dopušča že 18. oziroma 82. člen zakona o varstvu osebnih podatkov. Informacijski pooblaščenec pa, tako Prelesnikova, kot nadzorni organ za varstvo podatkov ne sme presojati, kdaj je zahteva glede pogoja PCT potrebna in primerna. Prav tako ne, če so odrejeni ukrepi v zvezi z omejevanjem širjenja okužb ustrezni.

STA, Foto: twitter

novo leto