• C Novo mesto
  • 16:12
  • Sre, 22.09.2021

Kam gremo še lahko brez PCT? Očitno niti več k zdravniku, trgovske centre …

Še en slab dan, kar se okuženosti tiče. V soboto so pri nas opravili 2720 testov PCR in z njimi potrdili 559 okužb z novim koronavirusom, je objavil Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ). Pozitivnih je bilo 20,6 odstotka opravljenih testov, kar je 0,8 odstotne točke več kot dan prej. V bolnišnicah zdravijo 292 bolnikov, 70 jih potrebuje intenzivno zdravljenje, je objavila vlada. V bolnišnicah zdravijo 18 bolnikov več kot dan prej, osem več kot dan prej jih je na oddelkih za intenzivno zdravljenje. Najmlajši covidni bolnik, ki potrebuje bolnišnično zdravljenje, je po podatkih vlade star 24 let, najmlajši covidni bolnik na intenzivni terapiji pa 27 let. V soboto ni umrl noben bolnik s covidom-19. NIJZ ocenjuje, da je trenutno v Sloveniji 9652 aktivnih primerov okužbe z novim koronavirusom.

Kam s PCT in kam ne?

Vlada je včeraj na dopisni seji sklenila zaostriti ukrepe za preprečevanje širjenja novega koronavirusa. S 15. septembrom bo pogoj PCT obvezen za vse zaposlene in uporabnike storitev, pri čemer odlok navaja nekaj izjem, ena od njih je nujna oskrba z osnovnimi življenjskimi izdelki in potrebščinami. Zaščitne maske bodo morali nositi vsi v zaprtih javnih prostorih in tudi na prostem, če ni mogoče zagotoviti ustrezne razdalje. Pogoja PCT pa v skladu z odlokom ni treba izpolnjevati mlajšim od 12 let, osebam, ki pripeljejo ali odpeljejo otroka oziroma učenca v vrtec, v prvi, drugi ali tretji razred osnovne šole, v glasbeno šolo do vključno drugega razreda, v osnovno šolo s prilagojenim programom ali zavod za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami, osebam, ki k izvajalcu zdravstvene dejavnosti spremljajo otroka do dopolnjenega 15. leta oziroma odraslo osebo, ki ni sposobna skrbeti zase, kot tudi ne učencem in dijakom pri prevozu z javnim potniškim prometom.

Odgovorni v molk?

Vladni mega odlok seveda odpira številna vprašanja. Kot piše 24ur je premier Janez Janša na Twitterju delil, kako da je Milan Kučan neformalno kadroval v NLB. Ključna ministra, ki bi lahko pojasnila spremembe, zdravstveni Janez Poklukar in gospodarski Zdravko Počivalšek, pa nista bila dosegljiva, saj da bo vlada novosti pojasnila jutri.


N. D.; Foto: Pixbay