• C Novo mesto
  • 21:47
  • Sob, 04.12.2021

Krek pravi, da prihaja nova različica koronavirusa: Treba se je začeti pripravljati na nov izziv

Epidemije covida-19 ni konec, čeprav se nekateri obnašajo, kot da jo je, a virus je še vedno prisoten in je visoko kužen, zlasti v zimskem času, zato se povečuje število okuženih, hospitaliziranih in umrlih, žal pa prepočasi število cepljenih, je povedal direktor NIJZ Milan Krek. Različica delta še vedno prevladuje, a prihajajo informacije o novi.
Kot je na vladni novinarski konferenci pojasnil Krek, naj bi bila nova različica koronavirusa še za 20 odstotkov bolj kužna od sedanje, čeprav se je že ta približala ošpicam. Po njegovih besedah se je treba že začeti pripravljati na nov izziv.

Za zdaj razpolagajo z zelo malo informacijami, a o različici z večjo kužnostjo naj bi že poročali iz Velike Britanije, kjer naj bi bilo tudi več hospitalizacij. »Vendar gre še za povsem začetno fazo in bo trajalo še nekaj časa, da ugotovimo značilnosti morebitne nove različice. Prav pa je, da ljudje vedo, da slika ni tako lepa, kot si morda mislijo,« je dodal Krek. Direktorica Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) Tjaša Žohar Čretnik je za TV Slovenija dejala, da laboratorijskih raziskav ali “zanesljivih epidemioloških podatkov” z ocenami o večji kužnosti nove različice še ni.

Slabo nam kaže

Sicer pa se v zadnjih desetih dneh praktično v vseh evropskih državah število okužb povečuje, ena redkih izjema je Italija. To je po Krekovem mnenju pričakovano, saj je vreme hladnejše, ljudje pa več časa preživijo v zaprtih prostorih. Številke se bodo zato še povečevale, vendar hitreje tam, kjer je precepljenost proti covidu-19 slabša.

Slovenija ima trenutno precej slabše rezultate od vseh sosednjih držav, številke okuženih se precej povečujejo, zato se Krek boji, da drvimo v nov val, za katerega je zelo težko napovedati, kako se bo razvijal naprej. Največ okužb se po podatkih NIJZ trenutno širi v starostnih skupinah od 15 do 24 let in od 35 do 44 let, torej v skupinah dijakov, študentov in delovno aktivne populacije. Čeprav starejši od 55 let predstavljajo manj kot petino okuženih, so prav ti najbolj ogroženi za hujši potek bolezni.

Cepljenje proti gripi

Krek je pozval tudi k cepljenju proti gripi, ki se je začelo ta teden. Opozoril je, da lahko ta povzroča velike težave starejšim, pa tudi otrokom. Kot je spomnil, se je mogoče cepiti pri osebnih zdravnikih, v regijskih ambulantah NIJZ, pa tudi na cepilnih mestih, kjer sicer cepijo proti covidu-19. NIJZ je letos naročil 360.000 odmerkov cepiva, cepljenje pa je tudi letos brezplačno za vse z urejenim obveznim zdravstvenim zavarovanjem.

Sicer pa je NIJZ danes prenovil tudi spletno stran za cepljenje, ki ponuja bistveno več statističnih in drugih podatkov, te pa bodo osveževali dvakrat dnevno.

STA, Foto: youtube