• C Novo mesto
  • 15:30
  • Sre, 22.09.2021

Krekov besede dajo misliti, kmalu omejitve za necepljene

V ponedeljek so v Sloveniji opravili 3943 PCR-testov in potrdili 877 okužb z novim koronavirusom, je objavila vlada. Gre za največ potrjenih primerov okužb v enem dnevu od 4. maja. V bolnišnicah zdravijo 229 covidnih bolnikov, 54 jih potrebuje intenzivno zdravljenje. V ponedeljek sta umrla dva covidna bolnika. V bolnišnicah zdravijo 12 covidnih bolnikov več kot dan prej, devet več jih potrebuje intenzivno zdravljenje. Najmlajši covidni bolnik, ki se zdravi v bolnišnici, je star 19 let, najmlajši na intenzivni terapiji pa 28 let.

V OŠ Brežice skoraj tretjina učiteljev v karanteni

 Osnovni šoli Brežice je od začetka šolskega leta v karanteni 31 strokovnih delavcev oz. približno tretjina učiteljev. Te je na šolski konferenci zadnji dan počitnic okužila obolela že cepljena kolegica, ki je simptome pri sebi zaznala šele po sestanku, pojasnjuje ravnateljica šole Marija Lubšina Novak. Okuženi učitelji nimajo bolezenskih znakov. Ravnateljica je še povedala, da učitelji karanteno, ki so jo začeli prvi dan pouka, zaključujejo v petek. Sicer pa je v brežiški osnovni šoli v karanteni tudi oddelek z nekaj več kot 20 devetošolci. V karanteni so zaradi okužbe učenca, ki se je okužil doma. V karanteni so od 2. septembra, končali jo bodo v soboto.

Kako je s cepljenimi in necepljenimi?

V Sloveniji je z enim odmerkom cepljenih 1.004.629 ljudi, kar predstavlja 48 odstotkov populacije. Med starejšimi od 18 let je cepljenih 57 odstotkov, med starejšimi od 50 let pa 69 odstotkov. Z vsemi odmerki je cepljenih 918.247 ljudi oziroma 44 odstotkov prebivalcev. Med starejšimi od 18 let je polno cepljenih 52 odstotkov, med starejšimi od 50 let pa 65 odstotkov prebivalcev, je vlada objavila na Twitterju.

»Če se bo epidemija razvijala s to hitrostjo, bo čez deset dni več kot 400 bolnikov v bolnišnici, konec septembra že 800, na intenzivni negi pa že več kot 200. To bi lahko pomenilo potrebo po določenih omejitvah, da bi zdravstveni sistem vzdržal pritiske in pomagal vsem, ki pomoč potrebujejo. Toda tokrat se ne bo zapirala država, ampak bodo večje omejitve za tiste, ki ne morejo dokazati, da so preboleli bolezen in/ali bili potem tudi ustrezno cepljeni in predstavljajo tisti del prebivalstva, kjer se virus hitreje širi. Že ta teden pa se bodo zapirali nekateri redni zdravstveni programi, saj potrebujemo kadre za zdravljenje naraščajočega števila bolnikov s covidom. Odločitev o tem, ali bomo živeli v državi z omejitvami, je zdaj v rokah ljudstva. Vsi bi radi, da bi končno spet lepo živeli, a kot narod se moramo zdaj skupaj za to potruditi, saj imamo rešitev: polna skladišča dobrega in varnega cepiva,« je ob vsem tem jasen direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Milan Krek, ki pravi, da imamo rešitev za epidemijo – polna skladišča varnega cepiva.

N. D.; Foto: youtube