• C Novo mesto
  • 16:33
  • Sob, 04.02.2023

Ljubljana žaluje, poslovila se je Helena

»Umrla je Helena. Ikona ljubljanske tržnice in Stolne cerkve. Naj ji večna luč sveti. To je njena kompozicija,« je zaslediti zapis na facebooku. Kot poročajpo mediji je bila pokojna med prebivalci Ljubljane priljubljena zaradi svoje dobrodelne narave. V neštetih vrečah je tovorila sadje in zelenjavo, dobrote s tržnice naj bi na dom vozila tistim, ki so bili bolni, pa tudi brezdomcem in marginalcem nasploh. Tisti meščani, ki so si pot med omenjeno cerkvijo in ljubljansko tržnico večkrat delili z Heleno, so z njo uspeli razviti prav poseben odnos. 

Čista delovna duša, takih več ni …

»Njena ulična zapuščina govori o njeni slovenski čisti delovni duši, takih ni več, zadnji odhajajo; Helena, če se srečava v onostranstvu, se morava pogovoriti, v svoji nečimrnosti sem leta hodil zazrt v sebe nemo mimo tebe, oprosti mi. Naj ti sveti večna božja luč,» je ob slovesu zapisal eden izmed uporabnikov družbenega omrežja Twitter.

Pokojna Helena je bila prava legenda, predvsem pa dobra duša, najbolj pa je bil z njo povezan br. Ksaver Babnik, ki je v njeni starosti in bolezni zelo požrtvovalno skrbel zanjo. Poklonil se ji je z ganljivim zapisom, v katerem oriše tudi njeno pretresljivo življenjsko zgodbo. »Pokojna se je rodila 5.1. 1980 v Spodnji Koreni v Slovenskih Goricah. Od tu jo je pot vodila v Maribor, vmes je delala v Nemčiji, odkoder se je vrnila v Slovenijo in vrsto let delala kot čistilka premožnih stanovanj po Ljubljani. „Začela si z nego bolnih na domu in s čiščenjem stanovanj bolj premožnim ljudem. In tu si uspela. Veliko pohval je bilo slišati, kako skrbno in zavzeto si bolnike negovala. Komurkoli, kadarkoli in karkoli je bilo potrebno postoriti, vedno si to naredila velikodušno in popolno. Celo na Brezovico si se vozila s kolesom in skrbela za hudo bolnega rakavega bolnika, vse do njegove smrti. In ves svoj zaslužek si vedno dajala za misijone, zase nisi zadržala niti centa,« piše med drugim.

Počivaj v miru …

N. D.; Foto: twitter