• C Novo mesto
  • 13:17
  • Sob, 04.02.2023

Menite da boste tankali brez PCT? Oglasili so se s Petrola, odpeljali zagotovo ne boste

Na Petrolovih bencinskih črpalkah bodo izvajanje pregleda izpolnjevanja pogoja PCT pri strankah preverjali pred točenjem goriva in pred vstopom v prodajalno. »Točenje goriva bo na vsakem točilnem mestu tehnično onemogočeno pred potrditvijo izpolnjevanja pogoja PCT,« so pojasnili v družbi, kjer zaradi ukrepa pričakujejo tudi čakalne vrste. Osebje bo na zunanjem delu prodajnega mesta šele po preverjanju in posledično izpolnjenem pogoju PCT strankam odobrilo in omogočilo točenje goriva. Po točenju pa bodo plačilo lahko izvedli v prodajalni, so pojasnili na Petrolu.

Kako plačati?

Še vedno bo omogočeno brezstično plačevanje, brez vstopa v prodajalno, in sicer z neposrednim plačilom pri točilnem mestu z aplikacijo Na poti, z mobilno denarnico mBills, s plačilnimi karticami prek Petromatov. Kot so zapisali v Petrolu, je popolno izpolnjevanje zahtev vladne odredbe izredno zahtevno, saj zahteva angažiranje dodatnih zaposlenih, višje stroške poslovanja in predvsem spreminjanje ustaljenih navad pri kupcih.

»Zaradi tega se Petrol že zdaj vsem strankam opravičuje za nevšečnosti, ki se bodo zgodile zaradi zahtev odloka. Vsekakor pričakujemo podaljšanje časa izvajanja storitve in posledično tudi težave s pretokom vozil na prodajnih mestih, saj se bodo zagotovo pojavljale daljše čakalne vrste na in pred bencinskimi servisi,« so navedli.

Želijo jasna navodila, menijo da bi morali soditi med izjeme

Družba je sicer takoj po objavi odloka dala pobudo za spremembe in pristojne pozvala, naj ponovno preučijo ustreznost novih, strožjih ukrepov na bencinski servisih. Od odločevalcev si želijo, da bodo izdali jasna navodila oziroma kriterije, kako ustrezno in pravilno izvajati prodajno storitev, da se bodo vsi prodajalci goriv na bencinskih servisih v državi lahko držali vseh enakih zahtevanih ukrepov. Družba Petrol tudi predlaga, da bi bencinski servisi morali še naprej soditi med izjeme pri izvajanju storitev brez preverjanja pogoja PCT, saj poleg specifičnega prodajnega postopka pogonska goriva sodijo med osnovne življenjske izdelke in potrebščine.

Hojs ne izključuje možnosti dodatnih zaostritev ukrepov

Notranji minister Aleš Hojs medtem ugotavljal, da so zadnji veljavni ukrepi pripomogli k temu, da se ljudje bolj množično odločajo za cepljenje. A glede na vnovično alarmantno visoko število novih okužb ne izključuje možnosti dodatnih zaostritev ukrepov, morda že na četrtkovi seji vlade. »Morda bomo že v četrtek na vladi zopet razpravljali o tem, ali je morda potrebno še bolj zaostriti PCT pogoje,« je ob obisku Policijske uprave Celje dejal Hojs. Dodal pa je, da po drugi strani nihče od ministrov ne želi in ne zagovarja kakršnegakoli zapiranja.

N. D.; Foto: youtube