• C Novo mesto
  • 15:34
  • Sre, 22.09.2021

Milan Krek nad necepljene: Ali je prav, da smo kot narod ujetnik ljudi

»Postajamo talci necepljenih ljudi,« je v Intervjuju na RTV Slovenija med drugim povedal direktor NIJZ Milan Krek. »Zdaj zbolevajo, umirajo in hodijo v bolnišnico ljudje, ki se niso cepili. Ti ljudje se niso cepili zaradi anticepilcev in ostalih stvari. Zdaj naj bodo ti gospodje tako pokončni in ponosni, da prevzamejo odgovornost za to. Da se bodo ti ljudje soočali z umetnim predihavanjem in podobnimi rečmi. Vsaka smrt je popolnoma nepotrebna. Če bi imeli 70 ali 80-odstotno precepljenost, bi imeli odprto državo.«

»Postavili so me v politični kontekst, čeprav nočem biti in sem stroka. Še vedno nadaljujem in vztrajam pri tem, da sem strokoven, včasih morda prehitro kaj rečem in nerazumljivo, a časi so taki, da je treba hitro ukrepati in sprejemati hitre ukrepe, zato imam veliko nasprotnikov pri anticepilcih. Kar me moti, ker tudi politični veljaki kritizirajo strokovno delo. Sem kot visoka gora, ki sprejema vse strele,« je odgovoril na vprašanje voditelja, kaj se je zgodilo, da je nekoč predstavljal v državi očetovski lik, v času epidemije pa se ga je postal nekakšna črna ovca.

V epidemiji necepljenih

Na vprašanje novinarja, kaj nas čaka v prihodnjih mesecih, je Krek odgovoril: »Sedaj smo v epidemiji necepljenih. Zaradi te epidemije je vprašanje, ali je prav, da zapiramo družbo zaradi tistih, ki so po ulicah demonstrirali proti cepljenju in sedaj prihajajo v bolnišnice in intenzivne sobe. Ali je prav, da smo kot narod ujetnik ljudi. Veliko vprašanje in odgovornost je tistih, ki se niso cepili. Zaradi njih imamo težave v šolah, podjetjih, PCT pogoj moramo uvajati, nadzirati ljudi in nenazadnje se nam postelje zelo hitro polnijo.«« Do konec septembra bodo vse postelje polne, je še dejal Krek, če se bo število okuženih tako hitro povečevalo. Ob tem je pozval ljudi, da je »konec delitve na leve in desne, saj je med nami covid in se je treba soočiti z njim«.

Na dopustu še ni bil

Direktor Nijz vse od lanskoletnega 1. maja ni bil še na dopustu in kot pravi, je uporabil le nekaj prostih dni za urejanje zasebnih reči. »Delam cele dneve od 7. do 21. ure, potem čakam še polnočna poročila o številu okuženih. In na vse to dobivam žalitve, diskriminacije, napadajo me po elektronski pošti. Imam pa še 65 dni neizkoriščenega dopusta«.

N. D.; Foto: RTV Slovenija