• C Novo mesto
  • 12:18
  • Sob, 23.09.2023

Mladi slovenski župan objavil žalostno vest, umrl je človek, ki se je zapisal v zgodovino občine

»’Na koncu niso leta življenja, ki štejejo, ampak dejstvo, koliko življenja je bilo v teh letih.’ Abraham Lincon. Hvala ti Franci, za vse kar si brezpogojno razdajal!  Iskreno sožalje žalujočim domačim,« je zapisal David Klobasa,  član Nove Slovenije, ki je vse od lokalnih volitev 2018  župan Občine Sveta Trojica v Slovenskih goricah.

»Globoko nas je pretresla vest o nenadni smrti dragega prijatelja Francija Šuta. Franci je bil gasilec z dušo in telesom, rojen za to poslanstvo. Bil je tudi odličen organizator, vodja, predvsem pa človek širokega srca in nežne duše, ki je znal prisluhniti in pomagati. Z svojim delom se je nepozabno zapisal v zgodovino gasilstva, kraja, zveze, pa tudi preko naših meja. Zelo ga bomo pogrešali. Spominjali se ga bomo s ponosom in hvaležnostjo. Njegov duh bo živel z nami do konca in prepričan sem, da v naslednji rodovih gasilcev še naprej… Naj počiva v miru. Vsem žalujočim pa iskreno in globoko sožalje,« se je odzval nekdanji župan Svete Trojice v Slovenskih goricah in nekdanji direktor mestne uprave Mestne občine Maribor, Darko Fras.

Šuta je bil na mestu predsednika gasilskega društva deset let. Na zadnjem občnem zboru je funkcijo predal nasledniku Klemnu Potrču.

O kraju in znanih osebnostih

Sveta Trojica v Slovenskih goricah, pogosto zapisano okrajšano kot Sv. Trojica v Slov. goricah, je naselje na štajerskem in središče Občine Sveta Trojica v Slovenskih goricah. Od leta 1952 do 1992 se je naselje imenovalo Gradišče v Slovenskih goricah. Jeseni leta 1910 se je v kraj za pol leta preselil pisatelj Ivan Cankar. V kraju je napisal Lepo Vido in predaval o slovenski literaturi. V Sveti Trojici je nekaj let služboval zdravnik in pisatelj Alojz Kraigher, tu so se rodili tudi njegovi otroci; leta 1908 pravnik in narodni heroj Dušan Kraigher, leta 1909 publicist in urednik Uroš Kraigher ter leta 1914 politik Boris Kraigher, leta 1912 se je rodil njihov bratanec (po materi) Ivo Brnčić, literarni kritik, pisatelj in esejist, navaja wikipedia.

N. D.; Foto: Shutterstock