• C Novo mesto
  • 03:00
  • Pet, 01.07.2022

Na Petrolovih črpalkah gneča, goriva zmanjkuje: gre za nepošteno prakso?

poletni festival

Od prihodnjega torka bo v Sloveniji gorivo spet dražje. Nova vlada bo namreč opustila zgornjo mejo cen, ki jo je uvedla prejšnja vlada, in bo uvedla dvotirni model oblikovanja cen. Cene goriva na avtocestnih bencinskih črpalkah se bodo oblikovale prosto na trgu, na bencinskih servisih izven avtocest pa bo marže regulirala država. Če bi nov režim veljal že ta torek, bi regulirana cena dizla znašala okoli 1,80 evra, običajnega bencina pa okoli 1,70 evra na liter. Cene na avtocestnih bencinskih črpalkah naj bi bile višje za okoli 20 odstotkov.

Dan pred podražitvami

Pred napovedanimi podražitvami smo lahko tako na številnih bencinskih črpalkah že danes zaznali povečano gnečo. Ponekod je goriva tudi zmanjkalo, predvsem uporabniki poročajo o pomanjkanju dizla na črpalkah Petrola. Uporabniki se pri tem sprašujejo, ali Petrol dela to namenoma. Zaenkrat je pomanjkanje goriva namreč mogoče opaziti le na Petrolovih črpalkah.

V Petrolu in OMV še zadržani glede uvedbe delne regulacije cen

Petrolu in OMV Slovenija so za zdaj še zadržani glede odločitve vlade o uvedbi delne regulacije cen pogonskih goriv. Kot pravijo v podjetjih, bodo ukrepe komentirali, ko se bodo z njimi celotno seznanili oz. bodo lahko razumeli, kakšni so njihovi učinki na poslovanje. V Petrolu odpravo dosedanjega ukrepa reguliranja cene sicer pozdravljajo. V Petrolu sicer odpravo dosedanjega ukrepa reguliranja cene, ki velja od 11. maja, v veljavi pa je bil tudi od sredine marca do konca aprila, pozdravljajo. Kot pravijo, je zdaj veljaven ukrep namreč nesorazmeren in zadnje nevzdržen. »Obremenjuje le trgovce z naftnimi derivati, ki smo gorivo primorani prodajati pod nabavnimi stroški, z vsakim prodanim litrom pa ustvarjamo izgube,« so izpostavili.

N. D.; Foto: Pixbay

e-bike
kobra