• C Novo mesto
  • 13:10
  • Čet, 22.02.2024

Na Prešernov dan se je oglasila Nika Kovač: Njihovi honorarji zamujajo. Delo je pogosto podplačano ali pa plačila sploh ni

Ob prazniku so se oglasili tudi v Inštitutu 8. marec, z direktorico Niko Kovač na čelu. »Naj bo 8. februar opomnik, da večina prekarnih delavcev in delavk v kulturi še vedno ne pozna: vikendov, bolniških, dopusta. Njihovi honorarji zamujajo. Delo je pogosto podplačano. Ali pa plačila sploh ni. Naj bo 8. februar pobuda za dostojno življenje za vse. Tudi za delavce in delavke v kulturi,« so zapisali.

Kulturni praznik s povabilom na odmerek kulture

Sicer pa, slovenski kulturni praznik, Prešernov dan, je minil s povabilom na odmerek kulture, ki so ga izrazili najvišji predstavniki države. Ustanove so obiskovalcem brezplačno odprle vrata, osrednja prireditev je bila pred Prešernovo rojstno hišo v Vrbi. Minil pa je tudi s pogledom na položaj mladih ustvarjalcev, ki se soočajo s prekarnim delom.

Predsednica republike Nataša Pirc Musar je v poslanici zapisala, da ni samoumevno, da lahko “svojo” kulturo svobodno oblikujemo in izražamo ter smo nanjo ponosni in tudi kritični. Ob prazniku je zaželela, da bi jo proslavljali vsak dan. »Smo tisto, kar smo, zaradi bogastva naše kulture in zgodovinske dediščine,« je ob tej priložnosti zapisal Robert Golob in povabil k obisku kulturnih ustanov. Povabilo k praznovanju je izrazila tudi ministrica za kulturo Asta Vrečko v svojem video nagovoru. Kot je dejala, ne smemo pozabiti na vrednost kulture in umetnosti vsak dan, skozi vse leto. »Kultura oblikuje našo skupnost in združuje ljudi, ne glede na njihovo politično pripadnost, versko prepričanje ali nacionalno identiteto,« je dejala ministrica.

Osrednja prireditev ob prazniku je bila v Prešernovem rojstnem kraju Vrba, kjer je zbrane nagovoril predsednik državnega sveta Marko Lotrič. Slovenci smo po njegovih besedah uspeli uresničiti sanje, ki jih je zapisal pesnik. Osrednja državna proslava ob prazniku je bila v sredo v Cankarjevem domu, kjer so po tradiciji podelili najvišja priznanja v umetnosti. Svojo proslavo je dan pred praznikom pripravila tudi sindikalna konfederacija Glosa – Zasuk in ob tem podelila alternativne Prešernove nagrade. Ob Prešernovem spomeniku v Ljubljani so s satiro ponovno opozorili na težave v sektorju, kot je prekarnost, ter želeli sporočiti, da se kaže vse večji razredni prepad med kulturniško elito, njihovo liberalno ideologijo in delavci.

STA, N. D.; Foto: YouTube