• C Novo mesto
  • 02:41
  • Ned, 13.06.2021

Na protivladnih protestih fizično nasilje policije: Ko začutiš na svojem vratu roko človeka

Protivladni protest v Ljubljani je minil v luči postavljanja ultimata vladi, naj v tednu dni odstopi, sicer za prihodnji petek napovedujejo vstajo. Izrazili so tudi podporo Palestini. Protestnikom so se namreč pridružili člani gibanja za pravice Palestincev, ki so med drugim opozorili na neprimernost vladnega izražanja podpore Izraelu.

Policijsko nasilje?

Kot kroži po družabnih omrežjih so je kordon policistov nenadoma posegel v miroljuben protest sredi Trga republike in odvedel palestinskega protestnika. Potem so policisti ovirali snemanje in popisali tiste, ki so snemali prijetje palestinskega protestnika.

»Tulil sem na njih, da se ne bom umaknil, da je to naš trg. Nato sta me dva ali trije pripadniki posebnih policijskih enot zagrabili in želeli odpeljati s trga. Seveda sem se jim upiral. Nato so me vlekli po tleh čez cesto, do parlamenta, me vrgli na tla in zelo grobo zvili roki na hrbet. Nato me je eden od teh specialcev butnil s kolenom v obraz. Z roko mi je obraz tiščal na asfalt. Ko sem se vstal in mu tulil, da krši človekove pravice, me je eden od dveh, oz. treh specialnih policistov dvakrat zagrabil za vrat in enkrat zelo močno stisnil ramo. To se vidi, malce slabše, na fotografijah. V živo je bolj prepričljivo. Ko začutiš na svojem vratu roko človeka, ki trenira posebne prijeme z roko, s katero te lahko v potezi, dveh ubije, ni ravno prijeten občutek. Policist, ki se je drl name, je bil skrajno neotesan in primitiven. Tikal me je in sikal, da naj dam mir in ubogam ukaze,« je še ena zgodba, ki kroži po facebooku.

Kaj pravi policija?

Policisti so opravljali naloge za varovanje državnega zbora, vzdrževali javni red in mir, zagotavljali varnost udeležencev protestnega shoda, urejali promet in izvajali nadzor nad upoštevanjem Odloka o začasni prepovedi zbiranja ljudi zaradi preprečevanja okužb s SARS-CoV-2. Zoper tri osebe, organizatorje shoda, se vodi postopek o prekršku po Zakonu o javnih zbiranjih in Zakonu o nalezljivih boleznih. Prav tako je bilo do sedaj ugotovljenih enajst kršitev zaradi udeležbe na shodu.

»Zaznanih je bilo 12 kršitev po Zakonu o javnem redu in miru, ter po dve kršitvi po Zakonu o osebnih izkaznici in Zakonu o javnih zbiranjih. Podan bo en predlog za uvedbo postopka o prekršku drugemu pristojnemu organu. Osmim osebam so policisti skladno z Zakonom o nalogah in pooblastilih policije zasegli premete, ki jih ni dovoljeno prinašati na shod. Dve osebi sta bili zaradi ugotavljanje identitete skladno z Zakonom o nalogah in pooblastilih policije privedeni v prostore policije, po postopku pa sta bili izpuščeni. V času shoda je na Trgu republike prišlo do množične kršitve javnega reda, kjer so policisti uporabili telesno silo. Dvema osebama je bila zaradi sumov kaznivega dejanja Preprečitve uradnega dejanja ali maščevanje uradni osebi za čas zbiranja obvestil odvzeta prostost, o vseh ugotovitvah pa bo obveščeno pristojno tožilstvo,« navajajo v poročilu za javnost,

V tem času je bila po prvih podatkih lažje poškodovana ena oseba, ki je bila z reševalnim vozilom odpeljana v UBKC Ljubljana, policisti pa okoliščine tega dogodka še preverjajo. Nadaljujejo zbiranje obvestil glede dogodka in bodo v primeru dodatno zaznanih prekrškov ali kaznivih dejanj ukrepali v skladu z zakonodajo.

28. maja vseslovenska vstaja za predčasne volitve

Protestniki so vladi sicer postavili ultimat, da v tednu dni naredi tisto, kar je za Slovenijo, prebivalke in prebivalce ter položaj države v mednarodnem prostoru najpametneje, torej da odstopi in “imamo prebivalke in prebivalci možnosti izbire na demokratičnih volitvah”, so med drugim zapisali v sporočilu pred današnjim protestom. V nasprotnem primeru bo, kot so sporočili, 28. maja potekala vseslovenska vstaja za predčasne volitve, na kateri se bodo združile različne družbene sfere: petkove kolesarke in kolesarji, večje število sindikatov, študentje, upokojenci, mladi, akademska sfera, kulturna sfera, okoljevarstvene organizacije, marginalizirane skupine ter glasbeniki in umetniki.

NaDlani.si; Foto: facebook