• C Novo mesto
  • 15:38
  • Čet, 21.09.2023

Ne boste verjeli, za koliko so cene v Sloveniji višje kot pri sosedih!

Andrej Peterle, član vodstva Iniciative Glas upokojencev Slovenije in Inštituta 1. oktober, je na Facebooku objavil dva računa za nakup prehrambnih izdelkov v trgovini v Italiji in v trgovini v Sloveniji. Iz računov je razvidno, da so popolnoma enaki izdelki v Sloveniji za neverjetnih 74 odstotkov dražji od izdelkov v italijanskih trgovinah. Ob tem je navedel še naslednje podatke: Povprečna pokojnina v Italiji; 1400 evrov … Povprečna pokojnina v Sloveniji: 780 evrov … Povprečna plača v Italiji: 1990 evrov … Povprečna plača v Sloveniji: 1400 evrov. Pa razumi, če moreš. Izkoriščanje,« je še zapisal.

V Sloveniji je bila letna rast cen življenjskih potrebščin prejšnji mesec 9,2-odstotna

Območje z evrom je aprila na letni ravni zabeležilo sedemodstotno inflacijo, potem ko so se cene življenjskih potrebščin marca zvišale za 6,9 odstotka, v prvi oceni ugotavlja evropski statistični urad Eurostat. Inflacijo so tudi tokrat najbolj poganjale visoke cene hrane in pijače. Aprila je bila inflacija najvišja v segmentu hrane, alkohola in tobaka, se je pa rast teh cen upočasnila na 13,6 odstotka, potem ko je bila marca pri 15,5 odstotka. Sledile so cene neenergetskih industrijskih dobrin, ki so bile za 6,2 odstotka višje kot pred letom dni. To je 0,4 odstotne točke manj kot marca.

Nemčija zdrsnila v recesijo

Velja omeniti, da pa je nemško gospodarstvo v začetku leta zdrsnilo v recesijo. Obseg bruto domačega proizvoda (BDP) se je v primerjavi z zadnjim četrtletjem lani skrčil za 0,3 odstotka, kažejo danes objavljeni podatki nemškega statističnega urada Destatis. Če se gospodarska aktivnost skrči dve četrtletji zapored, ekonomisti govorijo o tehnični recesiji.