• C Novo mesto
  • 19:29
  • Čet, 30.03.2023

Nekoč je bila Janez, sedaj je Lia: Žena me je le gledala, kaj se dogaja

Lia Bordon se je pri 42 letih odločila, da življenja, kot ga je živela dotlej, ne more več živeti. 42 let je namreč živela kot Janez, se poročila, si ustvarila družino, nato pa se nekega večera odločila za to, kar je vedela že kot otrok – da bi morala živeti kot ženska. »Nek večer med božičem in novim letom sem zvečer sedela z ženo Saro in kar naenkrat so se mi ulile solze. Sprostil se je ogromen val neke žalosti, ki je prihajala iz celega telesa, sedela sem in drgetala, Sara pa me je le gledala, kaj se dogaja. Tega sploh nisem mogla ubesediti in potrebovala sem kakšnih 45 minut, da sem izjokala nekaj, kar sploh ni imelo imena,« se je pred meseci za Siol.net spominjala tistega trenutka.

Gospa je svojo zgodbo povedala že velikokrat, o tem veliko govori in ozavešča tudi na twitterju. »S Saro sva skupaj 24 let. Poročili sva se kot heteroseksualni par, ki je 21 let živel po vseh priučenih tradicionalnih družbenih normah. Potem se je zgodil nekaj, česar ni pričakoval nihče. Jaz sem si končno priznala, kdo v resnici sem in vstopila v tranzicijo. Sara, ki se je poročila z moškim, je kar naenkrat izvedela, da je poročena z žensko, transspolno žensko. S transspolno osebo torej, ki jih propagandna mašinerija skrajnih desničarskih gibanj obtožuje pohabljanja otrok, pedofilije, uničevanja družin in pehanja družbe v pogubo. In zdaj vprašanje, komu verjeti? Ideologiji zagovornikov patriarhata in njihovi sovražni propagandi, ali pa ženski, mami dveh najstnikov in ženi transspolne ženske, s katero ostaja v zakonu kljub transspolnosti?,« je med drugim zapisala pod fotografijo poroke in o tem tudi spregovorila v podcastu z Nino Gaspari.

Dodajmo še, da ko se je odločila za razkritje in to objavila na družbenih omrežjih Facebook in Twitter, se je sprožil plaz. Po njenih besedah se he odločila, da o tem začnem govoriti javno in poskušam ta naš svet, to našo slovensko, precej rigidno dušo malce omehčati, da bo ljudem, kot je ona, vsaj malo lažje.

N. D, Foto: youtube