• C Novo mesto
  • 09:46
  • Sre, 29.11.2023

Obama omenil Niko Kovač, oglasil se je Janez Janša: Če lažejo njemu, je lagati volivcem v Sloveniji mala malica

V ameriški pogovorni oddaji The Daily Show s Trevorjem Noahom je beseda nanesla tudi na slovensko aktivistko in direktorico Inštituta 8. marec Niko Kovač. O njej je namreč v oddaji spregovoril nekdanji ameriški predsednik Barack Obama, ko je govoril o delu svoje fundacije. Čeprav Nike Kovač ali Inštituta ni omenil poimensko, pa je dejal, da so v fundaciji sodelovali z mlado voditeljico iz Slovenije. Videoposnetek pogovora so na spletu delili tudi v Inštitutu, kjer pa so ob tem opozorili, da je Obama nekoliko pomešal njihove kampanje. »Predsednik Obama na Daily Showu govori o Niki in delu Inštituta 8. marec. Nekoliko sicer pomeša naše kampanje, a nič zato,« so zapisali na družbenem omrežju ter ob tem delili posnetek pogovora.

Obama je namreč napačno dejal, da se je Inštitut na referendumu boril proti nasilju v družinah. Ob tem je navedel, da slovenski zakoni nasilja v družini ne opredeljujejo, kar da je Inštitut 8. marec skušal spremeniti na referendumu, a mu v prvem poskusu to ni uspelo. Obama nato nadaljuje, da je fundacija direktorici Inštituta predlagala, naj gre do ljudi, ki živijo v ruralnih krajih, “do teh tradicionalnih, zelo vernih in konservativnih žensk”, ki so na referendumu glasovale proti, ter naj se z njimi pogovori in jih posluša.

Obtožbe Janše

Oglasil se je tudi Janez Janša, ki je prepričan, da je Kovačeva Obami namerno lagala, da bi od njegove fundacije dobila denar. »Referendum o zakonu o vodah so mu prodali kot referendum o družinskem nasilju. In od njegove fundacije izpulili denar. Če lažejo nekdanjemu predsedniku ZDA, je lagati volivcem v Sloveniji zanje res mala malica,« je zapisal na twitterju in pripel posnetek.

Kovačeva se je obrnila na odvetnika

Na te obtožbe se je kmalu odzvala tudi Nika Kovač. Janšo je označila za ‘neverjetno patetičnega’, njegove zapise pa je posredovala fundaciji in svoji odvetnici. Objavo je pospremila z besedami: »Dovolj mam zastrahovanja, manipulacij in patetike te osebe.«

N. D.; Foto: twitter