• C Novo mesto
  • 09:22
  • Tor, 02.03.2021

Nov sev hudo nalezljivega koronavirusa očitno že v Sloveniji! V NLZOH pojasnjujejo

V Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano so potrdili, da so v vzorcu brisa osebe, ki je pripotovala iz Anglije, našli novi koronavirus, ki je zelo podoben novemu angleškemu sevu. Kot so pojasnili, se deli vzorca, ki so jih lahko analizirali, povsem ujemajo z angleškim sevom, niso pa mogli pridobiti celotne sekvence genoma. Tisti deli, ki so jih lahko analizirali, se povsem ujemajo z angleškim sevom, trdijo v NLZOH. Zato predvidevajo, da je v vzorcu zelo verjetno bil prisoten novi angleški sev, ne morejo pa tega povsem potrditi, poroča Slovenska tiskovna agencija.

Poleg nacionalnega laboratorija analize vzorcev množično opravljajo tudi na Inštitutu za mikrobiologijo Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani, od koder so nedavno sporočili, da novega seva med analiziranimi vzorci še niso zaznali. Ali še vedno niso zaznali novega seva, pa niso pojasnili.

Večja kužnost

Nevarnost novih sevov – gre za angleški, škotski in južnoafriški – ni v tem, da bi povzročali težji potek bolezni, ampak zaradi mutacij povzročajo večjo kužnost. Po ocenah strokovnjakov se je reprodukcijsko število, ki kaže, na koliko ljudi en okuženi prenese okužbo, pri novem sevu povečalo za približno 0,4. V NLZOH navajajo, da je oblika novega seva virusa, na katero morajo protitelesa delovati, kljub mutacijam ostala enaka. To dokazujejo tudi primeri iz Anglije, kjer niso opazili ponovnih okužb z novim sevom pri ljudeh, ki so že bili okuženi s starim virusom.

1690 novih primerov

V Sloveniji je bilo v zadnjih 24 urah s 24 smrtnimi primeri zaradi covida-19 potrjenih 1690 novih okužb s koronavirusom, kar je manj kot dan prej, zato se trend postopnega umirjanja epidemije ohranja, je v torek sporočila slovenska vlada. S 14.010 hitrimi testi PCR in antigenom je bilo potrjenih 1.690 novih okužb, pri čemer je bil delež pozitivnih ugotovitev v testih PCR 22,8 odstotka, v hitrih testih antigena pa 5,5 odstotka, so sporočili z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Reprodukcijsko število širjenja okužbe je padlo pod ena in trenutno je 22.579 aktivnih primerov okužbe s trendom upadanja, kažejo podatki ministrstva za zdravje. Tudi sedemdnevno povprečje zabeleženih dnevnih okužb je v padajočem trendu, tako da zdaj znaša 1352.

Razglašeno popuščanje ukrepov

Trenutno je v bolnišnicah 1237 bolnikov s covidom, kar je 1,4 odstotka več kot prejšnji dan, od tega 183 na oddelkih za intenzivno nego, kar je 4,2 odstotka manj kot prejšnji dan. Skupno število smrtnih žrtev covid-19 se je povečalo na 3206.

Glede na projekcijo Inštituta Jožefa Štefana, ki za vlado pripravlja epidemične statistike in napovedi, bi konec tega tedna lahko uresničili pogoje z vladnega semaforja za vstop države iz sedanje črne v rdečo fazo epidemije.

To bi med drugim pomenilo, da bi se učenci iz treh osnovnih razredov osnovnošolskih in vrtčevskih otrok vrnili v svoje zavode, vendar le v polovici regij z boljšimi epidemiološkimi rezultati. Celoten pouk bi se lahko sredi februarja vrnil v fizično obliko, če se pozitivni trendi ne bi nenadoma ustavili.

NaDlani.si; Foto: Pixbay