• C Novo mesto
  • 22:03
  • Ned, 13.06.2021

Nova higienska priporočila za glasbenike, Slovenija v zraku: Ko sem mislila, da sem videla že vse norosti te vlade …

Nacionalni inštitut za javno zdravje je v ponedeljek objavil higienska priporočila za preprečevanje okužb z novim koronavirusom pri izvajanju skupinskih kulturnih dejavnosti. Umetniki, zlasti glasbeniki, opozarjajo, da so nekatera priporočila neživljenjska, na JSKD pa pravijo, da gre za smiselne smernice, kako zmanjšati tveganje za prenos okužb.

Tako za ples kot za zborovsko petje in instrumentalno glasbo je priporočilo, naj vaje potekajo na prostem, v primerih, če to ni mogoče, pa v zelo velikem prostoru z učinkovitim prezračevanjem. Udeleženci naj pri vseh treh dejavnostih nosijo maske. Na področju instrumentalne glasbe maske priporočajo tudi med igranjem inštrumenta in tudi na prostem, za pihalce in trobilce pa so priporočene kirurške maske z ustrezno majhno zarezo za ustnik inštrumenta, namenjene izključno za igranje.

Kako prosim?

Pri pihalih in trobilih se je treba izogibati pihanju kondenza iz inštrumenta. Za njegovo lovljenje naj se uporabljajo papirnate brisače v več plasteh ali bombažne brisače na tleh, ki jih je treba po vsaki uporabi ustrezno oprati. Bolj priporočena pa je uporaba pokrivala za zvon inštrumenta, ki naj bo dvo- ali bolje večplastno s sredinsko filtrsko plastjo, kot je pri troslojni kirurški maski, še piše v priporočilih.

Res pa je, to so le priporočila

»Menimo, da dosledno izvajanje vseh priporočil v praksi vedno ni mogoče, saj to poznamo že iz izkušenj šolstva, gostinstva …, tako kot ne morejo čez noč denimo vse zgradbe zagotoviti tako intenzivnega prezračevanja, kot bi bilo idealno. A to so priporočila. Poznavanje smernic in dosedanjih ugotovitev lahko pomaga pri ravnanju, da poskušamo narediti čim več, in pri tem spodbujamo odgovornost vsakega od nas, hkrati pa poznavanje uspešnih praks omogoči dejavnosti same tudi v slovenskem prostoru,« so še zapisali na JSKD.

Dragi inštrumentalisti, prosim priredite eno tako vajo, kot so si jo zamislili na NIJZ.🤣😢🤦‍♀️
Vir: NIJZ/26.4.2021

Objavil/a Alenka Godec – Uradna FB stran dne Četrtek, 29. april 2021

Ko sem mislila, da sem videla že vse norosti te vlade, me vedno znova preseneti, z novo še večjo! Godbeniki s prerezano masko in brisačo.🙈

Objavil/a Alenka Bratušek dne Četrtek, 29. april 2021

NaDlani.si; Foto: facebook